Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

34-åring bygger uppBlack Cobra i Örebro

Han var med och byggde upp Original Gangsters och åkte in och ut ur Örebro tingsrätts salar. Nu är 34-åringen tillbaka i länet med ett mål – att bygga upp Black Cobra.

Annons

I takt med att polisens insatser mot Bandidos Prospect Chapter Örebro har försvagat mc-gänget flyttas nu blickarna mot ett annat kriminellt gäng – Black Cobra. Som NA tidigare kunnat berätta värvar det kriminella nätverket medlemmar i några av Örebros stadsdelar. Och som ledare för hela Black Cobras svenska avdelning pekas en före detta örebroare ut.

34-åringen är belastad med ett tungt register hos de svenska domstolarna och inte minst i Örebro där han bodde fram till 2007. Numera är mannen skriven i Motala men är enligt egen utsago till Örebro tingsrätt bostadslös. Källor till NA bekräftar att 34-åringen ofta ses i Örebro och att han är mannen bakom Black Cobras värvningsförsök i stan.

Specialbevakas av polisenSedan en tid har polisen i Örebro län en speciell grupp för grova brott och har naturligtvis koll på 34-åringens verksamhet. Men kommentarerna är som vanligt få.

– Jag undviker kategoriskt att svara på frågor kring individer ur dessa miljöer och det gör jag för att undvika att stärka deras position, säger polisens presstalesman Torbjörn Carlson som är ansvarig för kontakten med gruppen för grova brott.

Grövre brottMen visst finns det olika individer här som är inblandade i grövre brottslighet än vad som gäller de i Bandidos Prospect Chapter och det är polisens uppgift och ingen annans att motverka detta, menar Carlson.

Under hösten greps ex-örebroaren i Kumla och är nu misstänkt för innehav av cannabis. Men det är knappast för ringa narkotikabrott som mannen har tagit positionen som en av ledarna inom den svenska organiserade brottsligheten. I stället handlar det om utpressning, hot, misshandel och rån.

Flera fall av misshandel

2007 utsatte gängledaren en man för en grov misshandel inne på en pizzeria i Mjölby. Anledningen: han bar en tröja med texten Bröd-raskapet på. Resultatet: medvetslöshet.

Samma höst misshandlades en krogvakt i Motala av tre män. Två dömdes men den tredje åtalade, mannen som nu pekas ut som ledare för Black Cobra, kunde inte fällas trots att offrets blod fanns på mannens skor.

Maffiamanér2005 traskade gängledare in på en blomsteraffär i Örebro tillsammans med två kumpaner och berättade för handlaren att han var skyldig dem 100 000 kronor och att de hade en månad på sig att betala. På äkta maffiamanér målades bilder upp vad som skulle hända om han inte betalade. Mannen dömdes till fängelse men kom snabbt ut igen. Blomsterhandlaren lever nu med skyddad identitet.

Rekryterar ungdomar i ÖrebroSamtidigt pågår rekryteringen av ungdomar till Black Cobra och dess supportergrupp Black Scorpions. Till sin hjälp har gängledaren en 23-årig örebroare som är välkänd i Örebro för sina brott. 23-åringen är den som ska sköta kontakterna med unga och har tidigare arbetat som ungdomsledare.

En av dem som var inblandade i skottet vid Strömpis i augusti misstänks vara medlem i Black Cobra.

34-åringen

Örebroaren var med och byggde upp Original Gangsters tillsammans med dess ledare Denho Acar men gick ur OG efter gängets krig med Bandidos.

Medan Acar gömde sig för den svenska rättvisan i turkiska turistorten Marmaris flyttade örebroaren till Motala där han fortfarande står skriven.

För mindre än en månad sen häktades så Acar för bomberna mot en TV4-journalists lägenhetsdörr på Södermalm i maj. En europeisk arresteringsorder är nu utfäst och redo att verkställas så fort Acar lämnar Turkiet.

Men medan Acar gömmer sig i Turkiet har ex-örebroaren fortsatt sin kriminella verksamhet i Sverige och Örebro.

Mannen har skulder hos Kronofogden på drygt 430 000 kronor och flera betalningsanmärkningar. Sen 2004 har han helt nolltaxerat enligt Skatteverket.