Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

35 ämnesobehöriga lärare på Kumlas högstadieskolor

Vid årsskiftet undervisade 35 lärare i Kumlas 6-9 skolor i ämnen som de inte har utbildning för. Två lärare var helt obehöriga.
– Bättre än förväntat, jag trodde det skulle vara fler, säger Katarina Hansson, (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Barn- och utbildningsförvaltningen har gjort en kartläggning av lärares behörighet och ämnesbehörighet i 6-9 skolorna. Den ena av de lärare som är obehörig planerar att vara klar med sin utbildning under året. Den andra personen är modersmålslärare, där det är svårt att hitta en person med behörig svensk lärarutbildning.

Så finns det de som är behöriga lärare, men som undervisar i ett ämne som de saknar utbildning för. De är sammanlagt 35 till antalet. Många undervisar obehörigt endast en mindre del av sin arbetstid, men några så mycket som heltid. Det vanligaste ämnet med obehöriga lärare är något av SO-ämnena.

Hur mycket det skulle kosta Kumla kommun att helt och fullt endast anställa behöriga och ämnesbehöriga lärare är mycket osäkert. En uppskattning är att det skulle kosta mellan tre och upp till närmare nio miljoner att kompetensutveckla all befintlig personal via Lärarlyftet.

Katarina Hansson, (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, är inte så bekymrad över utredningen.

– Jag trodde det skulle vara fler som inte var behöriga eller ämnesbehöriga. Många undervisar ju också obehörigt endast en liten del av sin arbetstid, säger Katarina Hansson och tillägger att nämnden för närvarande inte tänker avsätta några nya pengar till detta.

Läs mer i lördagens NA.