Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

35 personer matförgiftade efter restaurangbesök i centrala Örebro

Miljökontoret bedömer att en restaurang i centrala Örebro med allra största sannolikhet har orsakat 35 fall av matförgiftning under mars.

Miljökontoret har under mars fått in flera anmälningar om misstänkt matförgiftning efter besök på en restaurang i centrala Örebro. Totalt har 35 personer insjuknat med liknande symptom efter att ha ätit på restaurangen.

Det gemensamma för de personer som har blivit förgiftade är att de alla har ätit grönsaker på restaurangen.

Grönsaker i diskhon

Vid Miljökontorets kontroll av restaurangen visade det sig att grönsakerna placeras direkt i diskhon när de ska sköljas. Personalen har uppgett att diskhon rengörs innan, men Miljökontoret bedömer att hanteringen inte är lämplig då det inte går att säkerställa att rengöringen är tillräcklig.

Efter kontrollen ska restaurangen nu i stället uppges skölja sina grönsaker i kantiner.

Tvättade inte händerna

Vid kontrollen upptäcktes även att samma personal inte tvättade händerna innan de gjorde sås. Det medför stor risk för att överföra smitta till livsmedlen. Personal tvättade inte heller händerna mellan hantering av grönsaker och köttkantiner.

Sammmantaget bedöms kökspersonalen sakna kunskaper om risker vid hantering av livsmedel och vikten av god handhygien.

Förekomst av magsjukevirus

Efter provtagning av några av de matförgiftade har förekomst av norovirus påvisats. Det är samma magsjukevirus som orsakar vinterkräksjuka.

Restaurangens kökschef ska ha uppgett att ingen i personalen har varit magsjuka eller haft närstående som varit sjuka. Däremot kan personer utan symptom fortfarande vara smittbärare.

Flera av restaurangens brister ska nu vara åtgärdade. Miljökontoret kommer att följa upp ärendet med en extra kontroll.

Utifrån kontrollen och de inkomna anmälningarna bedömer Miljökontoret att restaurangen med allra största sannolikhet har orsakat matförgiftningarna i fråga.