Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

4,1 miljoner i underskott

Socialnämnden i Hallsbergs kommun kan visa upp ett underskott på 4,1 miljoner kronor för 2009.Trots underskottet säger sig nämndens ordförande, Inga-Britt Ritzman (S), vara nöjd med resultatet.

– Det handlar till största delen om kostnader som vi har kontroll över och vi har en plan för hur de ska åtgärdas, men det tar tid, säger Inga-Britt Ritzman.

Men det finns ett stort orosmoln på den ekonomiska himlen, nämligen försörjningstöden, det som förr hette socialbidrag. Kostnaderna har överskridit budgeten med 1,7 miljoner kronor.

– Det är många unga som söker hjälp, och vi har fortfarande flera veckors väntetid för att få träffa en handläggare, säger Inga-Britt Ritzman.

Snabb förändring

Det handlar ofta om unga människor som har svårt att få jobb och som inte hunnit kvalificera sig för a-kassa.

I gengäld har kostnaderna för socialnämndens verksamhet varit lägre än väntat på andra områden.

– Förändringarna på Sköllergården i Pålsboda, där en avdelning gjordes om till vanliga bostäder gick snabbare än väntat. Liknande förändringar har också gjorts på Esslatorp i Vretstorp, säger Inga-Britt Ritzman.

Hon ger också en eloge till all personal, som har dragit ett tungt lass på grund av förändringarna i verksamheten.

– Särskilt nattpersonalen på Kullängen har haft det tufft. Det kan bli nödvändigt med justeringar, det är sådant vi måste titta på, säger hon.