Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

4,1 miljoner i underskott

Socialnämnden i Hallsbergs kommun kan visa upp ett underskott på 4,1 miljoner kronor för 2009.Trots underskottet säger sig nämndens ordförande, Inga-Britt Ritzman (S), vara nöjd med resultatet.

Annons

– Det handlar till största delen om kostnader som vi har kontroll över och vi har en plan för hur de ska åtgärdas, men det tar tid, säger Inga-Britt Ritzman.

Men det finns ett stort orosmoln på den ekonomiska himlen, nämligen försörjningstöden, det som förr hette socialbidrag. Kostnaderna har överskridit budgeten med 1,7 miljoner kronor.

– Det är många unga som söker hjälp, och vi har fortfarande flera veckors väntetid för att få träffa en handläggare, säger Inga-Britt Ritzman.

Snabb förändring

Det handlar ofta om unga människor som har svårt att få jobb och som inte hunnit kvalificera sig för a-kassa.

I gengäld har kostnaderna för socialnämndens verksamhet varit lägre än väntat på andra områden.

– Förändringarna på Sköllergården i Pålsboda, där en avdelning gjordes om till vanliga bostäder gick snabbare än väntat. Liknande förändringar har också gjorts på Esslatorp i Vretstorp, säger Inga-Britt Ritzman.

Hon ger också en eloge till all personal, som har dragit ett tungt lass på grund av förändringarna i verksamheten.

– Särskilt nattpersonalen på Kullängen har haft det tufft. Det kan bli nödvändigt med justeringar, det är sådant vi måste titta på, säger hon.