Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

4,7 miljoner dyrare att flytta Hasselfors skola

Flytten av Hasselfors skola beräknas kosta 4,7 miljoner kronor mer än tidigare beräknat. På kommunfullmäktigemötet i kväll blev det en minoritetsåterremiss av ärendet.

Den längsta debatten på kvällens kommunfullmäktigemöte handlade om att det beräknas bli 4,7 miljoner kronor dyrare att flytta Hasselfors skola till Centralskolan.

– Det har varit en lång resa som har medfört kostnadsökningar. Vi tog beslut om 12,5 miljoner kronor tidigare. Nu är det 17 miljoner kronor, sade Tommy Holmquist, (S), kommunstyrelsens ordförande.

Ett extra kommunstyrelsemöte om just kostnaderna för flytten av Hasselfors skola hölls innan kommunfullmäktigemötet. Ledamöterna i majoritetspartierna Socialdemokraterna och Vänsterpartiet godkände kostnadsökningen, medan Kristdemokraterna och Moderaterna yrkade på återremiss.

Enligt kommunstyrelseprotokollet har Laxå kommunfastigheter gått in i en så kallad partneringsentreprenad. Det innebär att de har låtit ett byggföretag räkna fram en kostnad för flytten av Hasselfors skola till Centralskolan i Laxå. Kostnaden blir 4,7 miljoner kronor högre än kostnaden, 12,5 miljoner kronor, som Laxå kommunfastigheter beräknade år 2012. Orsaken till att kostnaden ökar är prisökningar och dyrare markarbeten.

Ärendet behandlades i kväll i kommunfullmäktige. Först ut i talarstolen var Tommy Holmquist (S).

– Jag ser att det finns inget annat alternativ. Vi lever nu i ett provisorium. Barnen har fått flytta runt och lärarna är förtvivlade. Vi vill ha igenom det här nu, därför yrkar jag bifall till kommunstyrelsens förslag.

Bo Rudolfsson från Kristdemokraterna yrkade på återremiss.

– Vi har ett allmänt val i höst. Den här frågan bör ställas inför väljarna. Kostnaden blir cirka 24 miljoner kronor med det arbete som kommunfastigheter har lagt ner. Vi måste hålla i slantarna.

Gunnar Tingö från Folkpartiet, som tidigare röstade i skolfrågan tillsammans med majoritetspartierna, röstade för en återremiss. Han ansåg att man bör titta mer på kommunens ekonomi.

De två yrkandena ställdes mot varandra och det blev votering. Majoritetspartierna röstade 15 ja och oppositionspartierna, M, KD, MP, C och FP röstade 14 nej. Ärendet återremitterades då det var en minoritetsåterremiss.

I 5 kapitlet i Kommunallagen, paragraf 36, står det följande: ”Ett ärende ska bordläggas eller återremitteras om det begärs av minst en tredjedel av de närvarande ledamöterna”.

Det innebär att ärendet om de ökade kostnaderna för flytten av Hasselfors skola kommer att behandlas på ett nytt kommunfullmäktigemöte.