Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

40 år av ständiga förändringar - klyftorna har ökat med det fria skolvalet

Något sorgligt har hänt i Sverige de sista 40 åren. Högerns ideologi och synen på samhället har fått stort genomslag.

Vänsterns ideologier om rättvisa och allas lika rätt till ett gott liv har fått stå tillbaka. Högern har ända sedan 80-talet hela tiden flyttat fram sina positioner. Privata företag samlas som flugor på en sockerbit inom välfärden för att suga åt sig så mycket som möjligt.

Idag går flera miljarder av det vi betalar i skatt för välfärd i stället till privata vinster. Inte sällan går vinsterna till riskkapitalbolag, som själva gör sitt bästa för att smita från skatt.

Klassklyftorna har ökat mellan folk, de rikare blir än rikare samtidigt som andra har svårt att få ekonomin att gå ihop.

Ta den svenska skolan som exempel. Den svenska skolan är idag ett sorgligt kapitel. Sedan det ”fria skolvalet” infördes, kan man nästan veta från vilken socioekonomisk bakgrund barnen kommer ifrån i vissa skolor.

Klassklyftorna har ökat mellan folk, de rikare blir än rikare samtidigt som andra har svårt att få ekonomin att gå ihop. Om vi ska prata skolor så finns det ett antal ”problemskolor”.

I Örebro är Vivallaskolan på tapeten. Man hör tusen olika åsikter om hur man ska förbättra den. Men sällan om det verkliga problemet, roten till det onda det fria skolvalet. Det är inget fel på Vivallaskolan, det är inget fel på rektorn eller lärare på skolan. Felet är det svenska skolsystemet, som gör att elever med föräldrar med studiebakgrund väljer ”finare” skolor. Barnen får med andra ord veta från början vilken klass man tillhör.

Det är Sverige 2019 skrämmande och sorgligt men sant.

”LAK”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel