Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

40 år sedan punken fick oss att våga

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Annons

Bandet var rena dynamiten. Skivan en explosion. Det var något nytt som väckte anstöt hos många, men älskades av andra. Fenomenet förändrade hela musikbranschen men blev också en viktig del i en hel generations uppväxt.

Det handlar givetvis om punkbandet Sex Pistols. Idag, för exakt 40 år sedan, släpptes deras debutalbum ”Never mind the bollocks. Here´s the Sex Pistols”. Fritt översatt betyder det ”Strunta i skitsnacket, här är Sex Pistols”. Efter år av proggmusik och politisk korrekthet i musikbranschen slog skivan ner som en bomb på hitlistorna.

Här kan du lyssna på albumet

Här är Spotifylänken till albumet

Själv följde jag med föräldrarna till Vimmerby och lördagshandlade, som det hette på den tiden. På varuhuset hittade jag skivan med den där läckra layouten. Olika typsnitt, svart, gult och rosa och allt annat än dåtidens svulstiga och påkostade skivomslag. Det var enkelt. Det var uppkäftigt. Det var punk.

Musiken var skränig, engelskan var inte korrekt och texterna var det mest kontroversiella som spelats in på länge. Singeln ”God save the queen”, som attackerar den brittiska drottningen, orsakade stora rubriker i pressen. BBC förbjöd sina radiostationer att spela låten på dagtid och bandets sångare Johnny Rotten blev attackerad vid ett flertal tillfällen.

Musiken inspirerade. Hela punken gick ut på att allt inte behövde vara korrekt från början. Du behövde inte kunna spela ett instrument för att starta ett band. Du fick istället lära dig efterhand. Och det var precis vad vi gjorde. Fyra grabbar från lilla Kisa i Östergötland. Vi började spela Ramoneslåtar men även egenhändigt komponerade två- och treackordslåtar. Det lät hellre än bra, men det gjorde ingenting.

Punken förändrade populärmusiken i grunden. I mitten på 1970-talet var proggmusiken stark och dominerande i Sverige. När punken kom startades band överallt och det arrangerades konserter på nästan varenda fritidsgård. Ur punken växte sedan helt andra musikstilar fram som senare dominerade hela 1980-talet. Men det viktigaste var budskapet att allting inte behövde vara perfekt från början. Det var det många i min generation som tog med sig. Fler vågade engagera sig i saker utan att ha rätt kunskap från början. Fler testade nya aktiviteter. Därför var punkvågen så viktig i Sverige.

Hur det gick med vårt band? Ja, i tre år hängde vi ihop, vi blev bättre och tajtare med tiden, gav konserter nästan varenda helg och hann även spela in en skiva. Vi blev lokala pophjältar men slog aldrig riktigt igenom. Det var kanske inte tanken heller. Det viktigaste var att vi gjorde något roligt tillsammans under tonåren.

Vad vi hette? Dirty Rust. Låten ”I staden” finns på punksamlingen ”Vägra raggarna bensin” och på Youtube. Vill ni lyssna så gör ni det på egen risk här nedan.

Finns även på Spotify via den här länken. Mycket nöje!