Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

40-årigt frimärke i fokus

Det var stort ståhej i Lindesberg 1973 då frimärksutgivningen ”Kultur som håller på att försvinna” gavs ut i oktober. Det ska det bli igen på Arkivens dag lördagen den 9 november. Anledningen är, vad som känt är, det enda frimärke som har ett motiv hämtat från Lindesberg.

Att tre föreningar samarbetar är heller inte alldeles vanligt.

– Det var släktforskarna som kom med initiativet, säger Christer Karlsson, ordförande för Lindesbergs frimärksklubb. Filatelisterna, Linde Bergslags släktforskarförening och Lindesbergs fotoklubb är grannar i före detta Sandströms skidfabriks lokaler.

På Arkivens dag tar de ett gemensamt grepp om 75-öresfrimärket med en utställning på biblioteket. Den kommer att berätta en släkthistoria, en bildhistoria och ge inblick i både frimärksproduktion och frimärkssamlande.

Det hela började med att paret Olga och Helmer Mälman satte potatis på åkrarna vid Östanå utanför Lindesberg. Det fick fotografen Nils P. Blix från Hallstahammar syn på.

– Han höll på att dokumentera kolmilning i trakten runt Öskebohyttan, men hade också fått kontakt med en religiös grupp som höll till i Hults missionshus på vägen ut mot Kåfalla, berättar Rolf Karlsson, fotoklubbens ordförande.

Han har pratat med Nils P. Blix och bjudit in honom till Arkivens dag i Lindesberg.

1973 firade Nordiska museet 100 år och bjöd in till en fototävling på temat ”Kultur som håller på att försvinna”.

Nils P. Blix fick två bilder antagna av totalt 3 300 bidrag som resulterade i fem frimärken och en bok.

Potatissättningen är det enda märket med anknytning till Lindesberg.

När frimärksserien kom ut skrev Bergslagsposten flera artiklar och paret Mälman uppvaktades av postmästare Stig Borg. Bildaktörerna hyllades på Lindesbergs lasaretts långvård där Helmer fanns.

Olga Mälman överlevde maken och slutade sina dagar 1980 på Ågården, 93 år gammal. Paret fick sju barn, varav flera ättlingar fortfarande finns i trakterna i och runt Lindesberg.

–Vi har begränsat vår släktforskning ned till sekelskiftet 1700/1800 och gjort ett släktträd, berättar släktforskarna. De har också pratat med anhöriga så att det är okej för dem att bli ”utvikta” när frimärket uppmärksammas.

Släkten Mälman fanns inledningsvis i Stora Mellösa, Gällersta och Asker för att en gren sedan skulle leta sig via Fellingsbrotrakten till Östanå öster om Lindesberg.

Fotografen Nils P. Blix är fortfarande aktiv och bor i Hallstahammar.

För sina två bilder 1973 fick han 3 000 kronor och en veckas semestervistelse på Julita gård.