Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

400 skidåkare invaderar Zinkgruvan

Nästa helg arrangerar Zinkgruvans IF två stora skidtävlingar, Intersport cup och Juniorcupen. Runt 400 skidåkare kommer då till stadion, där upp emot 100 funktionärer ska se till att allt glider friktionsfritt.

Intersport cup, som har sin sista deltävling i Zinkgruvan, är för seniorer och Juniorcupen för juniorer. Deltagarna kommer från hela landet och att hitta boende till alla är inte det lättaste. Men om klubben lyckas med arrangemanget blir det riktigt bra PR för Zinkgruvan.

– Det här är jättestort för oss. Vi har åkt runt och tävlat med ungdomar i många år och de flesta känner till oss. Många har ringt och sagt att det ska bli så roligt att komma hit, säger Britt Carlsson, tävlingsledare.

Den senaste månadens snöande har givit en perfekt inramning till det som blir det största som föreningen någonsin arrangerat. Snökanonerna sprutade snö dag och natt från innan jul till trettonhelgen för att fylla upp lagren. Nu visar det sig att allt inte kommer att behövas.

– Folk har varit fantastiska på att ställa upp. De har varit här på nätterna och passat kanonerna, berömmer Britt Carlsson.

Runt 90 funktionärer kommer att behövas under helgen för att se till så allt fungerar. Inga hemmaåkare kommer dock att synas i spåren.

Förberedelserna har pågått sedan i somras när Zinkgruvans IF fick besked om att de skulle arrangera cuperna. Man har exempelvis fått bredda området som ska vara start och mål samt röjt i skogen.

Det är dock en hel del jobb som återstår. Att göra iordning stadion, köra upp spåren, ställa upp staket, packa nummerlappar med mera.

– Kan vi göra ett bra arrangemang här kan det säkert återkomma hit. De vill gärna ha tävlingar söderut, inte bara norrut. Det kanske inte blir nästa år, men om vi orkar med kan vi säkert ansöka senare om att få arrangera igen, säger Brit Carlsson.