Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

42 hundar togs om hand: "Fick använda gasmasker"

Djurskyddsinspektörerna fick gå in i lägenheten utrustade med gasmasker.
27 hundar och 15 valpar omhändertogs som inte hade rastats på över tre månader.
– Det är det mest extrema jag varit med om, berättar djurskyddsinspektören Idamaria Lundström.

Annons

Aktionen mot lägenheten i Ljusnarsberg skedde i fredags förmiddag. Djurskyddsinspektörerna möttes av en fruktansvärd syn och stank när de klev in. Golven var täckta av avföring och urin.

– Det var en så pass extrem lukt att vi fick ta på oss gasmasker. Det skulle inte ha fungerat utan maskerna, berättar inspektören Idamaria Lundström som var på plats.

Väl inne i den extremt skitiga och stökiga lägenheten på endast 50 kvadratmeter fanns det fullt av vanvårdade hundar. 27 fullvuxna hundar och 15 valpar omhändertogs. Sammanlagt 42 hundar.

– Enligt uppgifter från den kvinnliga ägaren hade en del av hundarna inta rastats på över tre månader. De hade istället fått vara inomhus hela tiden.

Varför hade hon så många hundar och valpar i sitt hem? – Hennes förklaring var att hon tagit hand om andras hundar. Sen har det gått överstyr.

– Det är det mest extrema jag sett. Det var en fruktansvärd syn. Samtidigt är det jättetragiskt. Det handlar om en person som inte mår bra.

Enligt Idamaria Lundström var hundarna blandraser. Ingen hund har behövts avlivas i nuläget.

– Vi kommer att undersöka deras hälsotillstånd och mentala status. Sen kan vi förhoppningsvis placera ut de flesta hundarna i olika hem, berättar Idamaria Lundström som arbetar som djurskyddsinspektör på länsstyrelsen. 

Hundägaren har delgivits misstanke om djurplågeri och polisen har inlett en förundersökning.

Annons