Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

43 procent av sjuksköterskorna vill sluta – hur ska vi hitta motivation och arbetsglädje?

 
Ekonomiska krisen i Region Örebro
Visa alla artiklar

Till dig som sitter i Regionstyrelsen och ledningen på USÖ!

Under loppet av någon vecka har vi fått besked om att parkeringsavgiften höjs från 300 kr till 450 kr/mån för dagpersonal (som inte ens är garanterad plats i närheten av sin arbetsplats) och från 25 till 100 kr/mån för nattpersonal samt att kaffepengen höjs från 75 till 100 kr/ månad. Vi kommer inte få någon julklapp eller julbord de närmsta två åren.

Nästa vecka ska vi sjuksköterskor få besked om löneökning, gissningsvis blir det inte många kronor. Vårdförbundet och arbetsgivare har skrivit på avtal att ”speciellt yrkesskicklig” (cirka en fjärdedel av kåren) ska ha fått en löneökning på 10 000 kr om tre år – känns långt borta.

Enligt en SKOP-undersökning gjord i våras funderar 43 procent av sjuksköterskor i Sverige att lämna yrket och i åldrarna 22-35 år är det så mycket som varannan. Jag har flera kompetenta sjuksköterskor som redan lämnat och några som funderar. Vården har förändrats mycket under de 30 år jag arbetat; de som nu är inlagda på vårdavdelning är mer vårdkrävande och vården är överhuvud taget mer avancerad. Att vara ny i yrket ställer helt andra krav nu än tidigare och det är väldigt viktigt att ha bra stöd i kollegor och chefer.

Jag älskar mitt arbete – kan egentligen inte tänka mig något annat, känslan att hjälpa svårt sjuka människor ger väldigt mycket, det är lärorikt och intressant. Men snart räcker inte det ...

Mina två frågor till er: Är det meningen att personalen på USÖ ska bekosta exempelvis parkeringshus och nybygge? Hur ska vi hitta motivation och arbetsglädje framöver om vi nu vill arbeta kvar?

Mitt tips är att ni ska fundera på det om ni vill ha engagerad och kompetent personal på USÖ!

Monica Andersson

nattsjuksköterska på Onkologen, avd 85

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel