Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

4G-nätet till Örebro före årsskiftet

Västerås, Linköping och Uppsala är tre städer som får tillgång 4G-nätet redan tidigt i höst.
Men örebroarna får vänta ytterligare några månader.

TeliaSonera är snabbast av operatörerna med ge kunderna tillgång till 4G, en standard för mobilkommunikation som ger konsumenterna en mångdubbelt snabbare  bredbandsuppkoppling än dagens system.

I Stockholm är nätet redan i drift i mindre skala. Göteborg, Malmö och ytterligare tre städer få tillgång till 4G-nätet under tredje kvartalet i år.

- Vi valde orter där vi vet att det finns ett stort sug och efterfrågan efter detta, säger Maria Hillborg, pressansvarig på Telia.

Örebroarna får tillgång till 4G-nätet först i slutet av året – om Telias prognos håller.

- Vi bygger ut i ytterligare 25 orter under det fjärde kvartalet, och dem har vi valt efter storlek, säger Maria Hillborg.

Telenor och Tele2 bygger ett gemensamt nät via det samägda bolaget Net4Mobility. Utbyggnaden börjar i ”tätbebyggda områden” under 2010, men den exakta turordningen mellan städerna är inte fastställd.

- Målsättningen är att 99 procent av befolkningen ska ha tillgång till det nya nätet före utgången av 2013, säger Anders Hamrin, presschef på Telenor.

Operatören Tre ligger än så länge lågt med 4G.

- Vi tycker inte det finns någon anledning att bygga ut ännu. De andra operatörerna måste gå in tidigt för att utnyttja fördelarna med 4G, men vi är ett rent 3G-bolag och har byggt vårt nät redan från början för att klara av stora datavolymer, säger Erik Hörnfeldt, informationsansvarig på Tre.

Företaget satsar i stället på att fördubbla hastigheten i sitt befintliga nät i storstadsregionerna. Någon tidsram för en eventuell G4-satsning är inte satt.

- Vi känner oss inte särskilt pressade. Vi kan inom en till tre månader vara igång med 4G, säger han.

Post- och telestyrelsen, PTS, ställde stora krav på operatörerna vid utbyggnaden av 3G-nätet. Den här gången är det annorlunda.

- Vi ställer inga utbyggnadskrav över huvud taget. Det finns redan infrastruktur för den här typen av nät. Det här är mer som ett tillägg, och vi ser till att marknaden får tillgång till de frekvenser de behöver, säger Jonas Wessel, enhetschef på PTS spektrummarknadsavdelning.

Detta är 4G

4G är en förkortning för Fjärde generationens mobilkommunikation, ett samlingsnamn på framtida standarder bortom 3G.

För att en kommunikationsteknik ska få kallas 4G krävs att det kan erbjuda hastigheter på ungefär 100 Mbit/s till mobila användare.

Operatörerna kommer dock att kalla även långsammare uppkopplingar för 4G.

Telias 4G-nät kommer för tillfället bara upp i 50 Mbit/s, och nästa steg är 80 Mbit/s.

Telias 4G-abonnemang, det första i världen för privatkunder, kostar i dag 599 kronor i månaden.