Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

544 fortkörare stoppadevid skolor och förskolor

544 bilförare i länet åkte fast för fortkörning under förra veckan då polisen storsatsade på hastighetsövervakning utanför skolor och förskolor.

41 av förarna förlorade körkortet.

– Ja, det var många som åkte fast och det är bekymmersamt att så många förare kör så fort. Många åkte ju också fast på 30-vägar, säger Bernt Larsson, chef för trafikenheten vid Örebropolisen.

Under årets sju första månader omkom 28 fotgängare runt om i landet i trafiken jämfört med elva motsvarande period förra året, dock ingen i Örebro län. Och under veckan som varit storsatsade polisen på hastighetsövervakning och NTF på hastighetsmätning för att få ner hastigheterna vid bland annat skolor, daghem och äldreboenden runt om i landet, även i Örebro.

Tur för förarna– Bara i tisdags förmiddag åkte 35 förare fast för fortkörning bara i Örebro, berättar Thomas Ginghagen, vakthavande befäl vid Örebropolisen. Det är en dyster och alldeles på tok för hög siffra.

– Ingen av de förarna blev dock av med körkortet.

"Alldeles för många"Också NTF mätte hastigheten utanför olika skolor och förskolor i länet.

– Inom loppet av bara två timmar var det tre förare som i tisdags morse körde i 57 kilometer i timmen på den korta 30-sträckan utanför skolan i Adolfsberg. Det var tur för de förarna att det inte var polisen som var där, då hade körkorten rykt, säger Maria Persson, projektledare på NTF i Örebro.

– Men det var väldigt många, alldeles för många, som körde i 35 till 45 kilometer på den korta vägen.

– När det gäller just vägar som har begränsad hastighet till 30 kilometer i timmen är det extra viktigt att man håller farten. Det är ju på såna vägar det ofta finns barn och andra oskyddade trafikanter.

Stress– Vad vi har sett nu, men också vet av tidigare erfarenhet, är att när föräldrar skjutsar sina barn till skolan så kör de långsammare. Sedan kanske det tar lite längre tid att lämna sina barn än vad man tänkt och så känner man att man blir försenad till jobbet och då gasar man på.

– Vi tror dock inte att man kör för fort av illvilja. Men man tänker helt enkelt inte efter hur man kör.

Men det är inte bara oskyddade barn och ungdomar som skadas eller omkommer i trafiken, även allt fler äldre drabbas.

– Vi vet att äldre oskyddade trafikanter också är en särskilt utsatt grupp. Totalt ser vi också en ökning av antalet omkomna över 65 år under årets sju första månader jämfört med de båda föregående åren. Därför är det av största vikt att även de äldres situation lyfts fram, säger NTF:s vd Jan Sandberg.