Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

55 barn vräktes i Örebro län

55 barn i Örebro län berördes av vräkningar från bostad under 2009. Det är en ökning jämfört med året innan då 36 barn berördes av vräkningar.

Örebro län tillhör de län där antalet vräkningar och där barn berörs har ökat. För hela landet är dock trenden att antalet minskar.

Enligt färsk statistik från Kronofogden berördes totalt 618 barn i landet av vräkningar i fjol. Det är cirka 100 färre jämfört med 2008. Minskningen är 14 procent.

– Det är glädjande att se att antalet barn som berörs av vräkningar minskar, säger Karin Berglöf Hedar, biträdande indrivningschef på Kronofogden, i ett pressmeddelande.

Regeringen har utarbetat en strategi mot hemlöshet och bland annat riktat fokus på att barn inte ska drabbas. Det anses vara en orsak till minskningen.

Men även om färre barn berörts av vräkningar det senaste året så har det totala antalet vräkningar ökat under 2009. Ökningen är dock marginell. 2008 genomfördes 3 004 vräkningar i landet. I fjol var siffran 3 040.

Av de barn som berördes av vräkningar i Örebro län i fjol fanns 31 i Örebro, åtta i Kumla, sex i Degerfors, fem i Karlskoga, Tre i Lindesberg samt ett i Lekeberg och ett i Hallsberg. I övriga kommuner drabbades inga barn av vräkning under fjolåret.

Kronofogdens definition av barn som berörs av vräkning grundar sig på hur det beskrivs i utredningen ”Vräkning och hemlöshet drabbar också barn”. En barnfamilj utgörs av ensamstående eller sammanboende föräldrar med minderåriga barn som bor tillsammans, vilket även inkluderar barn som bor växelvis, liksom umgängesbarn som bor med sin förälder minst 30 dagar per år.

Anledningen till att människor vräks från sina hem är ofta missbruk och andra tragiska omständigheter.