Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

70-årig bastuförening firar på lögaredagen

I inte mindre än 70 år har det badats bastu på lördagarna i Viby. Nu är bastun nyfixad och på självaste stora lögaredagen, den 20 december, firas jubileet med bastubad, kaffe och skinkmacka.

Annons
Jubilerande bastu. Stig Holm, ordförande i Viby bastubadares förening, visar den nyfixade bastun. På stora lögaredagen, den 20 december, firas föreningens 70-årsjubileum.Foto: Lennart Lundkvist

hallsberg. Det är lite ruggigt i bastun innan eldningen kommit i gång.

– Kom in ni, det blir snart varmt, säger Stig Holm ordförande i Viby bastubadares förening. Det ska börja eldas alldeles snart.

Bastun öppnar klockan tre varje lördag, året om, och två timmar innan börjar någon medlem att elda. Sedan är bastun öppen till klockan sju.

I dag är det Jan Bergsten som eldar, och snart sprakar brasan, både till bastun och kaminen i den lilla kafélokal som hänger ihop med bastun. Huset ligger centralt i Viby, alldeles bredvid församlingshemmet.

Så här har man gjort i snart exakt 70 år.

– Vi brukar i genomsnitt vara 25 personer som badar varje lördag, säger Stig Holm.

Bastubadet kostar 20 kronor per gång, och den som bastar för första gången blir automatiskt medlem i föreningen då, eftersom första badet är gratis. Kaffe ingår. Om man vill kan man köpa en kaka till.

– Vi vill medvetet hålla nere avgifterna så att så många som möjligt ska ha möjlighet att komma hit, säger Stig.

Och det är en stor skara herrar som använder bastun.

– De flesta kommer från trakten, men vi har medlemmar från Hallsberg, Kumla, Fjugesta och Laxå också. Sommartid kommer sommargästerna och långväga turister.

– En stor del av det här är socialt. Här pratar vi om alla aktuella ämnen i bygden och i världen, säger Jan Bergsten.

I dag kommer det nog att pratas en del om alla de inbrott som varit i Vibytrakten under veckan, tror Jan.

För enkelhetens skull är det uppdelat, dambastu och herrbastu. Men just nu finns bara en herrbastu.

– Vi har haft dambastu också, men det intresset har dött ut. Men skulle några damer vilja komma hit är de förstås välkomna att boka in sig, säger Stig.

Efter klockan sju, medan bastun fortfarande är varm, är det öppet för alla, exempelvis familjer, men de får låsa och släcka själva.

Bastun är alldeles nyfixad inför 70-årsjubileet, som formellt infaller under 2015. Men redan på stora lögaredagen, den 20 december 1944, stod bastun klar att tas i bruk och det var då man badade där första gången.

– Det ska vi fira, säger Stig. Den 20 december blir det bastubad med kaffe och skinksmörgås.

Damer är också välkomna då, om de anmäler sig innan.

Att bastun byggdes just då var följden av en serie reportage som gjorts av journalisten Lubbe Nordström 1938. Serien hette ”Lortsverige” och handlade om problem med trångboddhet och bristande hygien. Reportagen ledde till en debatt och en sanitär kampanj i hela landet, och staten gav bidrag till byggen av bastuanläggningar på landsbygden.

– En bonde styckade av marken 1944 och bastun kunde byggas, säger Stig Holm.

Och sedan dess har det badats bastu i Viby. Det görs än i dag, i samma kåk. Fast den har blivit lite större sedan dess. Föreningen har under åren med hjälp av ideella krafter byggt ut med ett pentry, förråd och omklädningsrum. Nytt golv har det blivit och en fin uteplats på baksidan.

Då som nu byggde det på att en ideell förening höll i trådarna.

– Så är det fortfarande och det håller vi oss till, det fungerar bra, säger Stig.

Tvålhylla. I genomsnitt 25 personer bastar i Vibybastun varje lördag, så tvål finns.
Bastun i Viby
Annons