Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

70 procent från det forna Jugoslavien sysselsatta

Som mest kom de 3 000 i veckan. Totalt tog Sverige emot 147 000 personer från Balkan. De problem med bostäder som det talas om i dag är ändå en mild västanfläkt jämfört med läget på 90-talet. Dessutom präglades Sverige av en svår statsfinansiell kris och en arbetslöshet på över tio procent.

Slutresultat: Det gick bra för de allra flesta. De går till jobbet. De betalar skatt. De bidrar till den svenska välfärden. Arbetsmarknadsdepartementet har undersökt hur det gick.

Krigen i Jugoslavien var den värsta konflikten i Europa sedan andra världskriget. Fortfarande pågår de rättsliga processerna mot krigsförbrytare. På ett enda år tog Sverige emot 84 000 asylsökande. 60 000 av dem fick stanna. I år räknar Migrationsverket med 54 000 asylsökande.Det politiska minnet är kort. Men jämför du dagens främlingsfientliga retorik med den som fanns för 20 år sedan, så är det mesta sig likt. Det var påståenden i stil med: Det kommer alldeles för många. De kommer aldrig att kunna anpassa sig. Muslimerna är på väg att ta över Sverige (många av flyktingarna från Jugoslavien var muslimer). Är de inte dessutom lite tjuvaktiga? Då hade vi ett parti som hette Ny demokrati som var öppet främlingsfientligt. I dag har vi Sverigedemokraterna.Jag arbetade på Bergslagsposten i början av 90-talet när någon ringde för att tipsa om att kosovoalbanska flyktingar hade snott varenda cykel i ett bostadsområde. Det var bara det att det inte fanns en enda polisanmäld stöld av en cykel i det aktuella området.– Kosovoalbanerna var den tidens somalier, säger integrationsminister Erik Ullenhag, när han presenterar arbetsmarknadsdepartementets undersökning om flyktingar från det forna Jugoslavien.Nu har det gått 20 år. Så här har det gått för dem: 70 procent av dem var sysselsatta år 2011. Av dem med en eftergymnasial utbildning var 79 procent sysselsatta. Av dem som bara hade grundskoleutbildning eller motsvarande var 49 procent sysselsatta.De som var väldigt unga går det bäst för. Av dem som kom från Jugoslavien och hade fyllt 30 år 2011 var 81 procent sysselsatta. Det är nästan samma nivå som bland inrikes födda.Är det tillräckligt bra? Nej, det är det inte. Men då ska vi komma ihåg att vi på den tiden hade en rad märkliga regler som satte hinder i vägen för asylsökandes väg till arbetsmarknaden. De fick inte arbeta medan de väntade på asyl. Det var socialtjänsten och inte arbetsförmedlingen som hade huvudansvaret.

Men trots bristerna som fanns då är bilden av asylsökande som aldrig någonsin får jobb och lever på socialen direkt felaktig om vi granskar en våg av asylsökande som var betydligt större än den våg vi ser nu. De flesta fick faktiskt jobb. En del på framträdande poster i samhället, till exempel Jasenko Selimović som blev konstnärlig ledare för Göteborgs stadsteater, chef för radioteatern och numera statssekreterare hos integrationsminister Erik Ullenhag. Sverige hade varit fattigare utan sådana personer.