Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

75 ungdomar dök inte upp till mönstring inför militärtjänstgöring – riskerar böter

75 ungdomar, varav tre i Örebro län, kom inte när det var dags för mönstring för värnpliktiga. Nu har de anmälts till åklagarmyndigheten och riskerar böter.

Annons

Ungdomarna har blivit kallade under perioden hösten 2017 till februari i år, men har inte dykt upp på den uppgjorda tiden, enligt P4 Örebro som var först om att rapportera om nyheten. Ingen har haft giltiga skäl till att de uteblivit.

Om ungdomarna väljer att erkänna att de brutit mot den så kallade totalförsvarsplikten så kan de få böta 500 kronor – i annat fall kan ärendet gå vidare till tingsrätten.

"I varje fall där någon inte dykt upp gör vi en utredning. Det kan ju vara så att de har giltigt skäl, som att de blivit sjuka eller att tåget havererat", säger Jan Nyquist, chefsjurist på Rekryteringsmyndigheten, till SVT Örebro.

Av de 90 000 personer som är födda 1999 har 6 100 valts ut för mönstring. Av dessa kommer cirka 4 000 att få göra militärtjänst.