Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

78-åring dömd för dödskrasch

En 78-årig kvinna har dömts för att ha orsakat dödsolyckan i Hallsberg i somras. Hennes medpassagerare omkom då hon körde in i en lastbil.

Annons

Det var vid Lidl i Hallsberg som olyckan inträffade den 7 juli förra året. Kvinnan körde ut från en korsning och uppmärksammade inte lastbilen som åkte på huvudleden.

Lastbilschauffören försökte väja och körde över på andra körbanan. Men han fick möte och tvingades svänga tillbaka in på sin vägbana igen. Kvinnans bil träffade det främre släpet, snurrade runt och trycktes fast mot en stolpe.

78-åringen och hennes medpassagerare, en man i 85-årsåldern, klämdes fast. Båda fördes till USÖ efter att räddningstjänsten klippt upp fordonet.

Mannen dog några dagar senare. Allvarliga inre blödningar var dödsorsaken.

Vid rättegången berättade 78-åringen att hon inte kom ihåg något av olyckan. Men både lastbilschauffören och en annan bilist kunde berätta hur den hade gått till.

Hon döms nu till villkorlig dom för vållande till annans död. Men 78-åringen slipper dagsböter på grund av sin höga ålder och att hon själv skadades svårt vid olyckan.

Normalt kombineras en villkorlig dom med dagsböter. Det krävs särskilda skäl för att slippa det. I det här fallet ansåg alltså tingsrätten att sådana skäl fanns.

Frågan om skadestånd till dödsboet kommer att tas upp i en särskild förhandling.