Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

8 augusti: I dag är det drottningens namnsdag – liksom alla andra som heter Silvia eller Sylvia

Artikel 8 av 10
Dagens namn
Visa alla artiklar

Råkar du springa på Sveriges drottning i dag är det läge för ett namnsdagsgrattis. För i dag den 8 augusti är det alla Silvias och Sylvias namnsdag.

Silvia kommer från latinets "silva" som betyder "skog", och namnet tolkas som "flickan från skogen".

Det kom hit i mitten av 1800-talet, men blev vanligare först med den svenska drottningen.

Omkring 1 600 personer i Sverige heter Silvia, varav cirka 1 000 kallas så eller har det som första förnamn.

Medelåldern för tilltalsnamnet Silvia är 41 år.

Sylvia har samma ursprung som Silvia, men är betydligt vanligare än namnsdagsgrannen. Namnet var som mest populärt under första hälften av 1900-talet, och numera är det omkring 9 100 personer i Sverige som bär namnet. Av dessa har cirka 3 300 det som tilltalsnamn eller första förnamn.

Medelåldern för tilltalsnamnet Sylvia är 66 år.

I morgon den 9 augusti: Då har alla som heter Roland namnsdag.

Snart dags för namnsdag?

Har du ett namnsdagsbarn i din närhet, som du vill uppmärksamma? Det hela är kostnadsfritt, och det som behövs är en bild på namnsdagsbarnet – ihop med för- och efternamn, ålder, bostadsort, samt historien om varför valet föll just på detta namn. Mejla i god tid till [email protected] Namn på gång i almanackan är till exempel Klara, Stella, Ellen, Lena, Magnus och Måns.