Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

850 hPa - intressant höjdnivå

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Med hjälp av radiosonder görs mätningar av bl.a. temperaturen i atmosfären. Detta görs regelbundet över en stor del av jordklotet. Från dessa data kan meteorologen sedan ta ut temperaturkartor på lämpliga nivåer. En sådan intressant och användbar analysnivå är temperaturen på 850 hPa, en nivå som ligger på ungefär 1500 meters höjd över marken. Analys och prognoskörningar ger sedan en bild av om det är varmare luftmassor på gång eller kanske betydligt kallare.

Med utgångspunkt från temperaturen på 850 hPa-nivåen kan man vid torrt väder mitt i sommaren med ganska stor exakthet bestämma em-temperaturen, detta eftersom temperaturen avtar med höjden med en grad per 100 meter.Om det exempelvis är +6 grader på 850 hPa så blir det 21 grader vid markytan (i havsytans nivå). Har vi föhnvindar över fjällkedjan kan man dessutom lägga på någon grad.

Vintertid är det vanligt med varmluftsangrepp från sydväst. Varmare luft med flera plusgrader i högre nivåer kommer in, men vad hjälper det när kalluften ligger orörligt kvar närmast marken. Speciellt för Norrlands del där dalgångarna ligger i väst och nordvästlig riktning kan detta bli något paradoxalt. Ett omslag till kallare nordvästvindar föser undan kalluften vid marken och det blir varmare, fastän det är kallare väder på gång.