Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

91-åriga Barbro första svensk att ha ”bubbla”

Årsmötet i Tiveds hembygdsförening förgylldes genom en dokumentärfilm med IM-profilen på Tivedstorp, Barbro Cluley, 91 år. Men egentligen avslöjades en stor nyhet.
Barbro var nämligen kvinnan som lanserade Volkswagen ”bubblan”
i landet.

Annons

Det är en smått otrolig historia som rullas upp på filmduken i Dammtorp. En dokumentärfilm som initierades av, som Barbro kallar honom i filmen, ”borgmästaren i Tived” Helge Jakobsson.

Nappade på berättelsen

Det var han som fick nys om Barbros berättelse som filmaren Ture Wedin sen nappade på, och nu rullar filmen så att säga.

Filmstudio blev VW-muséet i Pålsboda där en smått imponerad Bengt Holmgren fick höra Barbro själv berätta om hur det gick till när hon i gåva fick en sprillans ny ”asfaltsbubbla” 1947.

Jobbade i Tyskland

Barbro jobbade då för IM, Individuell Människohjälp, i Tyskland. Där hade hon till sin hjälp i jobbet och resorna en lånad bil som hon kallade Emma. Vid ett besök i en bunker, där hon skulle hjälpa till, parkerade hon bilen utanför där det också stod en tysk polis.

– Jag gick fram till honom och bad honom vakta bilen, berättar Barbro.

Bilen var borta

När hon var färdig med sitt ärende kom hon ut och fann att bilen var borta. Polisen sa bara att en lastbil hade hämtat bilen och att chauffören sagt att han hade order om det.

– Polisen fick väl en smörgås eller annan gåva och så lät han bli att ingripa.

Barbro förstod direkt att bilen försvunnit österut och att hon aldrig skulle få se den igen.

Blev hiskeligt arg

– Jag blev så hiskeligt arg att jag rusade in på polishögkvarteret i Hannover och talade om vad jag tyckte om den tyska polisen, berättar hon i filmen.

Det kan ju tyckas vara modigt av en 27-årig svensk kvinna att sätta sig upp mot den högre tyska polismakten:

– Modigt, jag var så arg så det var annat än modigt. Men de såg lite skamsna ut då jag hävde ur mig vad jag tyckte om dem.

Till Wolfsburg

I dörren upptäckte hon en ung civil man med ett leende på sina läppar, och då blev Barbro ännu ilsknare. Han ville dock ha reda på hur han kunde komma i kontakt med henne. Efter någon dag blev hon uppringd och meddelad att hon skulle följa med honom till Wolfsburg. Barbro reste med och hamnade på Volkswagenfabriken där hon fick göra en rundvandring och blev dessutom undervisad.

– Jag fick lära mig lyfta ur motorn, byta fläktrem, dubbeltrampa och mycket mer. Efter en dags lektioner lämnade jag fabriken i en splitter ny grön Volkswagen som var en gåva till IM. Men jag har alltid ansett att det var min bil.

Bygga upp ett barnhem

På våren 1949 blev hon kallad till Sverige för att bygga upp ett barnhem i småländska Reftele. Barbro antog uppdraget, men villkoret var att hon fick ta med sig sin ”asfaltsbubbla” till Sverige, och det fick hon. Därav lär hon innehaft den första folkan som kom in i det här landet.

– När man skäller ut polisen så får man en bil, konstaterar hon med ett skratt i filminslaget.

Sista kapitlet i denna otroliga historia är dock ännu inte skrivet. Kontakter i Volkswagen-världen pågår. Kanske kommer 91-åriga Barbro att få göra besök både på VW i Tyskland och hos svenska Scania. Ett är dock säkert. Scania-representanter har visat intresse för att få träffa henne i Tivedstorp i sommar.