Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

93-årig kvinna nekades ambulans – händelsen Ivo-anmäls

Den 93-åriga kvinnan som bodde själv var sjuk med värk i kroppen, balanssvårigheter och förvirring. Omvårdnadspersonal och distriktssjuksköterska bedömde att ambulans skulle tillkallas. Ambulanspersonal ansåg dock att kvinnan istället skulle åka sjuktransport.

Annons

Händelsen inträffade i mars förra året och anmäls nu av Region Örebro län till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). När ambulans kom till platsen bedömde ambulanssjuksköterska enligt anmälan att kvinnan var i behov att läggas in på vårdavdelning men att hon skulle skjutsas av sjuktransport.

Efter ytterligare väntan fördes kvinnan till sjukhus med sjuktransport. Enligt anmälan fick omvårdnadspersonalen hjälpa chauffören att bära kvinnan, som klagade på smärtor, till britsen.

När kvinnan kom fram till sjukhuset var hon kraftigt allmänpåverkad och avled sedan under natten, dödsorsaken visade sig vara blodförgiftning.

I anmälan står det att kvinnan fått utstå onödigt lidande då det saknades möjlighet till smärtlindring i sjuktransporten. Man skriver också med tanke på kvinnans höga ålder och sjukdom att det dock inte är troligt att tidsfördröjningen varit direkt avgörande för händelsens utgång.