Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Abir Al Sahlani: De onödiga gränskontrollerna – EU-kommissionen borde ha reagerat hårdare

Året var 1985. Fem länder, medlemmar i det fortfarande gryende projektet EU, ansåg att den inre marknaden för varor och tjänster behövde utökas och slöt i den lilla luxemburgska orten Schengen ett ytterligare avtal – deras medborgare skulle få röra sig fritt över gränserna och de skulle i stället gemensamt bevaka en yttre gräns.

För några veckor sedan lät det dock annorlunda.

Det var nästan på dagen Schengens 25-årsdag, när en plötslig och extrem situation skapad av ett virus som inte känner gränser, gjorde att tidigare framtidsoptimism kändes avlägsen. Medlemsstaterna i EU och Schengen reagerade blixtsnabbt när pandemin slog till med att börja kontrollera och i flera fall helt stänga gränserna. Nu några veckor senare är många av dessa stängda gränser fortsatt på plats.

Även om det är förståeligt att kommissionen har mycket på sitt bord är det olyckligt att man inte har reagerat hårt mot detta.

Visst är det tillåtet att temporärt införa gränskontroller med hänvisning till exempelvis nationell säkerhet, men vad detta betyder är fortfarande inte helt klarlagt. EU-kommissionen verkar dock har gjort bedömningen att det inte är prioriterat att jaga medlemsländerna i detta. Även om det är förståeligt att kommissionen har mycket på sitt bord är det olyckligt att man inte har reagerat hårt mot detta.

För det första är kontrollerna sannolikt onödiga, spridning inom samtliga medlemsländer förekommer ju redan. För det andra, och här kommer det riktigt centrala, betyder mindre rörlighet mindre ekonomi. Flygen står still på kontinenten, många arbetstagare kan inte åka till sina jobb, varorna har svårt att nå affärerna på Stortorget eller andra delar av Europa. Minskningen av rörlighet har kanske varit nödvändig för att minska spridningen – om detta vet vi fortfarande mycket lite – men att juridiskt blockera gränser kommer att innebära en gigantisk ekonomisk smäll.

Äldrevården i Österrike stod plötsligt handfallen då den är helt beroende av personer som pendlar från Rumänien.

I flera dagar ringlade långa lastbilsköer med gods längs gränsen mellan Tjeckien och Polen. Äldrevården i Österrike stod plötsligt handfallen då den är helt beroende av personer som pendlar från Rumänien. På samma sätt har man i nordöstra Sverige bönat om att Finland ska tillåta vårdpersonal att ta sig till arbetet. Tack och lov kunde dessa knutar lösas ganska snabbt.

Det är i kriser vi får djupare förståelse för vad som är viktigt. EU grundades för att vi skulle komma närmre, ja, faktiskt bli beroende av, varandra. När röken efter kriget skingrades antogs devisen att det är bättre att pengar flödar över gränser än att soldater gör det. En del raljanta tyckare slänger sig nu gärna med uttalanden om att slutet för EU är nära. Att tilliten inte finns där. Det tror jag är rent utsagt humbug. Vi är en grupp tätt sammanknutna länder som pratar olika språk, firar olika religioner och gärna skämtar om varandra. Men framförallt handlar vi med varandra, och detta talar tydligare än något annat för en djup tillit i praktiken, en tillit som går bortom vad som antecknades i några fördrag för decennier sedan.

Öppenheten är både nödvändig och eftersträvansvärd. Människan är född fri och strävande efter att utvecklas och röra sig framåt.

De som säger att vi är naiva har fel. Öppenheten är både nödvändig och eftersträvansvärd. Människan är född fri och strävande efter att utvecklas och röra sig framåt. Vi kommer att hitta tillbaka. Men, såsom för varje generation kommer vi att behöva kämpa för det.

Abir Al-Sahlani

Ledamot i Europaparlamentet (C)