Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Abir Al Sahlani: EU och Örebro ska vara tillgängligt för alla

Visste du att 100 miljoner människor inom europeiska unionen lever med en funktion som bryter mot normen? Bara i Sverige kan antalet räknas i miljoner.

Annons

Det är faktiskt allt annat än lätt att leva ett liv fullt ut i en union där skillnaderna i tillgänglighet är avgrundsdjupa. Det låter som en klyscha, men EU-medborgarnas rättigheter måste gälla alla.

För Örebro är frågan kanske ännu mer relevant då Riksgymnasiet, Sveriges enda riksgymnasium för döva och hörselskadade, funnits här sedan 1967.

Enligt siffror från den Europeiska ekonomiska och sociala kommittén är det 800 000 européer som med anledning av sitt funktionshinder inte har rätt att rösta i valet i EU-valet. Och att man även om man i teorin får, ändå i praktiken ofta inte kan, då människor som inte kan ta sig till en vallokal saknar alternativ i åtta av EU:s numera 27 medlemsländer? För Örebro är frågan kanske ännu mer relevant med tanke på teckenspråkets ställning i kommunen. Sveriges enda riksgymnasium för döva och hörselskadade, funnits här sedan 1967.

Begränsningarna finns i alla delar av livet för den som har en funktionsvariation. Jag drabbas personligen hårt av alla berättelser – människor får inte full eller alls tillgång till arbetsmarknaden, än mindre ett socialt liv. Människor som inte har några problem att få jobb, men som på grund av icke anpassad kollektivtrafik inte kan ta sig till arbetet och därför i stället går hemma på bidrag. Människor som inte kan resa genom Europa med anledning av oerhört skilda krav på tillgänglighetsanpassning.

... det är inte direkt en överdrift att säga att Sverige på många sätt ligger i framkant med tillgänglighetsarbetet.

EU har för år 2010 – 2020 haft en strategi för hur man ska genomföra och följa upp FN:s viktiga funktionsrättskonvention. Nu är decenniet över. Och någon ny strategi nämns inte i det arbetsprogram som EU-kommissionen släppt för det kommande året. Självklart har också Örebro en tillgänglighetsstrategi, som utgår ifrån FN:s funktionsrättskonvention, och det är inte direkt en överdrift att säga att Sverige på många sätt ligger i framkant med tillgänglighetsarbetet.

Däremot har vi fortsatt vår läxa att göra – år 2014 var en femtedel av våra kommunhus inte tillgänglighetsanpassade (här är faktiskt Örebro län bättre, med bara en sjättedel). Just tillgänglighet till demokratin ligger mig kanske allra närmast om hjärtat, vilket är varför jag vill arbeta för att Europaparlamentsvalet 2024 ska vara tillgängligt för alla.

Jag och flera kollegor i Europaparlamentet arbetar nu för att sätta EU-kommissionen på plats ...

Det går inte att säga något annat än att det är ett oroande hål som uppstår. Jag och flera kollegor i Europaparlamentet arbetar nu för att sätta EU-kommissionen  på plats och se till att de faktiskt tar fram en ny strategi. Sedan ger vi kommissionen också lite tips om vad den faktiskt bör innehålla.

Själv har jag lyft frågan om rätten till fri rörlighet och möjligheten om ett framtida ”tillgänglighetskort för EU”. Kortet är ett pilotprojekt och ska förenkla livet för funktionsvarierade som reser i EU. Visar man upp kortet i ett land ska man få tillgång till samma rättigheter som övriga invånare inom exempelvis kultur och transport. Det är dessa innovationer som kan se till att den fria rörligheten också tillkommer de med varierande funktion. Och gör Europa tillgängligt för alla.

Abir Al-Sahlani

Ledamot i Europaparlamentet (C)