Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Abir Al Sahlani: Kinas ömma tå handlar om mänskliga rättigheter – vi ska fortsätta trampa på den

Kära Kina, håll fingrarna borta från vår yttrandefrihet!

Vi är vid det här laget vana att Kina fullständigt struntar i de regler och normer som präglar internationell samverkan samtidigt som man begår flera brott mot mänskliga rättigheter.

... har Kina tagit tillfället i akt att utvidga sitt auktoritära herravälde.

Den kinesiska staten och deras ambassader fortsätter gång på gång hotar det fria ordet. Vi påminns gång om annan att vi måste hålla ögonen på Kina.

Medan världen blöder i spåren av pandemin har Kina tagit tillfället i akt att utvidga sitt auktoritära herravälde. Förutom att deras territoriella anspråk på det självständiga Taiwan och det självstyrande Hongkong ökat i en ryslig takt spenderade de i början av krisen med att ägna sig åt ”goodwill”, men med en uppenbar baktanke.

Några exempel är att de har köpt in sig i krisande europeiska företag som Norwegian och skänkt (ofta undermålig) medicinsk utrustning till flera av EU:s medlemsländer. Nu donerar de sitt eget vaccin till länder som Filippinerna, Ekvatorialguinea och Zimbabwe. Att dela ut vaccin i fattigare världsdelar låter som en uttänkt del av strategin för att bli världsledare 2050.

Särskilt eftersom Kina mörkade spridningen av viruset i landet genom att tysta läkare och andra visselblåsare ...

Att säga att säga att Kina hjälper övriga världen i kampen mot covid-19 är dock en fundamental överdrift. Särskilt eftersom Kina mörkade spridningen av viruset i landet genom att tysta läkare och andra visselblåsare som tidigt försökte slå larm om smittan. Det är djupt upprörande att tänka på hur många liv som hade kunnat räddas om Kina hade gett övriga världen lite, lite försprång mot covid-19.

Nu har Världshälsoorganisationen (WHO) äntligen fått åka till Wuhan i syfte att spåra virusets uppkomst och spridning, men Kina bevakar varje steg de tar. Det är ett hån mot övriga världen att Kina vägrar vara transparanta och ge WHO den information som de behöver för att kartlägga viruset.

I Sverige brukar vi säga att ”är man stark måste man också vara snäll”. Det tycks Kina inte ha hört talas om. Det är hög tid att utrikesminister Ann Linde och Europeiska Unionens utrikeschef Josep Borrell sätter ner foten och kräver mer av Kina. Kanske till och med lite vänlighet. EU och Kina är just nu i slutfasen i förhandlingarna av ett investeringsavtal med syftet är att öppna för ännu mer handel mellan oss. Det om något är en plattform för påtryckningar från vår sida.

Det är djupt beklagligt att Kina ger sig på internationell media i tron om att de kan tysta svenska journalister.

Det är paradoxalt hur EU närmar sig Kina ekonomiskt samtidigt som Kina blir allt mer aggressivt. Det är djupt beklagligt att Kina ger sig på internationell media i tron om att de kan tysta svenska journalister. Deras jobb är att skildra och bevaka vår omvärld, precis som den är. Dessa hot inskränker press- och yttrandefriheten.

En strategisk lärdom vi kan dra från när den kinesiska ambassadens kontaktar våra journalister, är att det oftast och starkast sker när kritik riktas mot Kinas brott mot mänskliga rättigheter. Det verkar synnerligen vara en öm tå. Därför tycker jag att vi ska fortsätta trampa på den tån. För de brott mot mänskligheten som begås av den kinesiska staten ska uppmärksammas, och aldrig tystas ner.

Abir Al-Sahlani

Ledamot i Europaparlamentet (C)