Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ABIR AL-SAHLANI: Örebro län fick 881 fler exporterande företag – öppen ekonomi är bäst

Förra veckan presenterade Eurostat nya siffror om arbetslösheten i Europa. Kort sagt, den ökar. I Euroområdet uppgick arbetslösheten i maj till 7,4 procent.

Det kan vara svårt att greppa vad det innebär för den europeiska ekonomin men omvandlat innebär det en uppgång med cirka 160 000 personer från en månad till en annan.

Arbetet i Europaparlamentet har de senaste månaderna nästan enbart präglas av hur vi ska få EU på fötterna igen

Under de senaste månaderna har land efter land lanserat stimulanspaket och stödåtgärder för att stävja nedgången i ekonomin. Det är nödvändigt att länder satsar och investerar för att få hjulen att snurra igen även om det på kort sikt belastar statskassorna. Arbetet i Europaparlamentet har de senaste månaderna nästan enbart präglas av hur vi ska få EU på fötterna igen. Många länder har stängt ner sina samhällen och ekonomier fullständigt, vilket gör uppförsbacken ännu brantare.

Ett ord som börjat användas flitigt av en del (sydeuropeiska) politiker den senaste tiden är ”autonomi”. Enligt dessa har coronakrisen särskilt visat hur beroende vi är av Kina och USA. Den moderna ekonomin med ökad globaliseringen har enligt dessa lett till att vår motståndskraft mot kriser har försvagats.

Europeiska företag som verkar på den globala marknaden ska enligt autonomi-vurmarna hämta hem produktionen innanför EU:s gränser

Det är häpnadsväckande och oroande att det från flera håll nu efterfrågas massiv ökad protektionism. Europeiska företag som verkar på den globala marknaden ska enligt autonomi-vurmarna hämta hem produktionen innanför EU:s gränser. Endast då kan vi minska arbetslösheten samtidigt som vi gör oss redo för nästa stora kris. Vad många tycks missa är att vi på förhand omöjligt kan veta vad nästa stora kris kommer innebära, vilka effekter den kommer att ha, hur den kommer i uttryck och vilka samhällsfunktioner som kommer att påverkas?

Om vi studerar vår ekonomiska historia är det snarare så att våra styrkor varit ett öppet investeringsklimat, den gemensamma inre marknaden och förmågan att samarbete för att öppna upp fler marknader i världen. Endast då kan våra företag, stora som små, ha möjligheten att växa och vara konkurrenskraftiga gentemot sina amerikanska och kinesiska motsvarigheter.

Mitt under pågående coronakris har landet en arbetslöshet på endast 2,4 procent

Tjeckien är det EU-land som personifierar detta förhållningssätt. Mitt under pågående coronakris har landet en arbetslöshet på endast 2,4 procent. Det finns en hel del faktorer som påverkar detta utfall men det är särskilt värt att notera att export av varor och tjänster motsvarar cirka 80 procent av landets totala BNP. Åtta av tio kronor är alltså helt beroende av öppna och fungerande marknader. Det är en imponerande siffra som tåls att studeras vidare.

Även i Sverige har andelen av BNP som är beroende av export av varor och tjänster ökat dramatiskt de senaste fyrtio åren, från cirka 28 procent år 1980 till 47 procent 2019. Här tycker jag att just Örebro län är ett särskilt tydligt exempel – som mellan 2000-2016 fick 881 fler exporterande företag. Det är en imponerande resa som samtidigt visar hur viktigt det är med öppna marknader om samhällen, människor och företag ska fortsätta växa.

Att fler förstår att öppna ekonomier bästa vaccinet mot ökad arbetslöshet. Då kommer vi och resten av Europa snabbt hitta tillbaka

Jag hoppas vi är fler som under den kommande tiden kommer att försvara värdet av öppna samhällen. Att fler förstår att öppna ekonomier bästa vaccinet mot ökad arbetslöshet. Då kommer vi och resten av Europa snabbt hitta tillbaka.

Abir Al-Sahlani

Ledamot i Europaparlamentet (C)