Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åbyverket utslaget  – reservpannor igång

(UPPDATERAD 21.25) Åbyverket i Örebro är nu släckt.
Cirka 100 000 hushåll drabbades när värmeleveranserna slogs ut, men reservpannorna är nu igång.

Det brann i över fem timmar i en turbinhall på Eons kraftvärmeverk på Idrottvägen i Örnsro.

– En turbin har exploderat, säger Jan Backström, inre befäl på Nerikes brandkår.

Den brinnande oljan orsakade att en tjock, svart rök vällde ut. Boende i påverkade områden uppmanades att stänga ventilation och fönster. Rökutvecklingen minskade senare när brandmännen lyckades få igång den fasta sprinkleranläggningen inne i byggnaden. Men branden tog betydligt längre tid att bekämpa. Brandmännen kunde aldrig ta sig in i den brinnande turbinhallen, och först efter klockan 21 var elden släckt.

Åbyverket slogs ut av branden, vilket snabbt blev märkbart för örebroarna.

– Varmvattnet försvinner ganska snabbt nu under kvällen och det finns ingen annan lösning än att koka vattnet varmt. Vi uppmanar också örebroarna att inte vädra . Det är viktigt att hålla kvar värmen eftersom värmeförsörjningen också påverkas av den brand vi drabbats av, säger Efwa Nilsson regionchef på Eon.

Hon säger till TT att cirka 100 000 hushåll drabbades.

Martin Tverling som bor i Rosta märkte redan klockan 16.30 att det var slut på varmvatten i kranarna.

– Det tycks även påverka vattenelementen. Har kollat med grannarna också och det är samma lika, säger han.

Flera andra personer i olika delar av Örebro rapporterar att värmen är borta. Öbos trygghetsjour är nedringd av hyresgäster som vill berätta att de inte har något varmvatten.

Eon arbetade under flera timmar för att få  igång reservpannorna i Kumla, Hallsberg och på öster i Örebro för att den vägen tillfälligt lösa problemet,och omkring klockan 20.30 var pannorna igång.

– Det innebär att kunderna under kvällen får fungerande värme och varmvatten. Alla får inte samtidigt det sker succesivt under de sena kvällstimmarna, säger regionchef Efwa Nilsson till NA klockan 20.50 på lördagskvällen.

Undersökningen av den brandhärjade turbinhallen kan göras tidigast under söndagen.

– Det är helt mörkt och dessutom för riskfyllt att gå in ännu, med tanke på vätgas och andra risker. Men vi vet att det är omfattande skador, säger Efwa Nilsson.

Brandlarmet gick strax före klockan 16. Totalt sexton brandmän från flera styrkor skickades till Åbyverket. Kontrollrummet utrymdes och rökdykare kontrollerade att inga personer finns kvar i byggnaden.

–  Flera rutor i byggnaden har krossats av värmen, sa Pavel Koubek, NA:s fotograf på plats utanför Eon.

Polisen spärrade av ett stort område runt den brinnande byggnaden, och hade som mest fem patruller på plats.

– Vi har haft omfattande avspärrningar runt området. Men de bröts 19.32, säger polisens vakthavande befäl Thomas Ginghagen.

Ett bevakningsföretag tog då över bevakningen av brandplatsen.

Åbyverket i Örebro är ett av Sveriges största biobränsleeldade kraftvärmeverk. Från Åbyverket levereras värme, kyla, el och ånga till kunder i Örebro, Kumla och Hallsberg. Över 98 procent av fastigheterna i Örebros innerstad är anslutna till fjärrvärmenätet.

LÄS OCKSÅ: Så håller du värmen i en kall bostad