Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Acceptera avfolkningen

Annie Lööf har lyckats med en sak: Ett idéprogram som är okej för Centerns medlemmar ute i landet – och som kan accepteras av Stureplanscentern, även om det nog blir debatt på stämman.

Nu gäller det bara att få lite väljare också. Centerpartiets trognaste väljare finns fortfarande på landsbygden. Problemet är att de ser hur skolor läggs ner, antalet invånare i små kommuner fortsätter att minska, servicen försämras. Detta sker samtidigt som Centerpartiet sitter i regeringen. Kan Centerpartiet skapa ett trovärdigt alternativ, en politik som faktiskt leder till en förändring?I det idéprogram som partistyrelsen presenterade i veckan nämns den negativa spiralen för landsbygden. Målet för Centerpartiet är att spiralerna ska ”vändas uppåt genom att tillåta entreprenörskapet att växa i hela landet samtidigt som det sociala kapitalet återuppbyggs”.

Nu är ett av huvudproblemen att människor faktiskt vill lämna landsbygden. Ungdomar flyttar till universitetsstäder. Möjligen funderar de på att komma tillbaka till sin hemkommun när de har blivit äldre, när det är dags att plocka ut pensionen. Och några år senare kommer många av dem att behöva hjälp av hemtjänsten i denna hemkommun, kanske till och med ett vårdboende med tillsyn dygnet runt. Enligt SCB kommer andelen i arbetsför ålder i glesbygdskommuner att minska från 54 till 49 procent fram till år 2040.Det går an att säga lite hurtfriskt att kurvorna för glesbygden ska vändas uppåt med hjälp av entreprenörsanda. Det har många kommuner försökt med. Det går an att säga lite hurtfriskt att människor ska lockas till landsbygden av den vackra naturen. Det är bara det att allt pekar på att det inte kommer att fungera.

Så den politiska utmaningen är att ta itu med landsbygdens problem – och samtidigt acceptera att befolkningen minskar. Det vore en utmaning för Centerpartiet!