Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Adam Axelssons mardrömsuppladdning inför debuten: "Det är kaos"

I morgon, lördag, gör Adam Axelsson U23-världscupdebut.
Men uppladdning har varit värsta tänkbara för den OS-satsande skridskotalangen från Kumla.
Först två sjukdomsperioder. Sedan fastnade han på Warszawas flygplats i över 30 timmar.
– Det är kaos, säger Axelsson.

Adam Axelsson, 20, skulle ha landat i vitryska huvudstaden Minsk redan på torsdagseftermiddagen, och gjort ett första träningspass på isen i Minsk arena samma kväll.I stället landade han först vid 21-tiden på fredagskvällen – efter att ha suttit fast på flygplatsen i Warszawa tillsammans med resten av de svenska och danska U23- och juniorlandslagen i över 30 timmar.

Läs också: Adam Axelsson grundlägger OS-satsningen – i garaget hemma i Kumla

– Jag åkte till Arlanda redan i onsdags eftersom flyget till Warszawa skulle gå redan sju på torsdagsmorgonen. Men när vi skulle checka in på nästa flyg, vidare till Minsk, visade det sig att vi fått en felaktig stämpel i vårt visum, berättar Axelsson.

– Vårt flyg gick 11.55 och nästa 15, och till dess hann vi inte få nya visum. Och sedan var det inga fler flyg den dagen, så vi fick ta in på flygplatshotellet.

Och inte nog med det. När alla papper väl var på plats på fredagen drog dimman in över Östeuropa.

– Planet vi skulle åka med stod kvar i Minsk till lång in på eftermiddagen. Vi kom iväg från Warszawa först vid 18, och med två timmars tidsskillnad var klockan22 innan vi landade i Minsk.

Hur kommer det här påverka din tävling?

– Det blir förstås en väldigt dålig uppladdning. Egentligen skulle vi ha tränat på torsdagen och kört raceprepp på fredagen där vi går igenom allt inför tävlingen. Nu får vi klara av det på morgon innan tävlingen drar igång vid elva. Extra surt att bara vi är drabbade, alla andra har varit på plats och tränat. Norrmännen som jag brukar träna med flög till exempel direkt från Arlanda, och för dem var det inga problem trots att två inte ens hade visum. Tydligen är de extra hårda med sådant just i Polen.

Axelsson har dessutom en rent fysiskt dålig uppladdningsperiod bakom sig. Tre sjukdomsveckor under och direkt efter ett landslagsläger i tyska Inzell följdes av en bra träningsperiod – men senaste veckan har han återigen varit förkyld och förra helgen tvingades han ställa in en tävling i Norge. Nu har han inte tävlat sedan den 8 oktober, och inte tränat sedan förra fredagen.

– Första veckan jag var på läger i Hamar gick det skitbra, jag hade bra form och förberedde mig för tävlingen. Men sedan blev jag sjuk igen. Jag har aldrig haft några problem med sjukdomar tidigare, men jag tror att jag gick igång och körde för hårt för snabbt efter förra perioden. Då slår det till igen.

Tävlingarna i Minsk är premiär för U23-världscupen, som inför årets säsong införts som ett mellansteg mellan junior- och seniorvärldscuperna för att mildra det tuffa steg upp i senioreliten som får många skridskoåkare att ge upp och lägga av.Axelsson, som är andraårssenior men nu får mäta krafter med jämngamla skrinnare, har sett fram emot den chansen – men den usla uppladdningen gör att han nu tar tävlingen med en klackspark.

– Mitt mål nu är bara att åka hit och köra lite, ha lite kul. Det var ju så länge sedan jag över huvud taget gick ett lopp. Sedan ska jag hem och börja om med träningen och satsa på tävlingarna efter jul, säger Kumlakillen som ska köra 1 000 meter på lördagen och 1 500 meter på söndagen.

U23-världscupen består av tre deltävlingar där den andra avgörs i italienska Collalbo 21–22 januari och finalen går i tyska Erfurt 11–12 februari.