Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Adam från Örebro kameraman åt Rickard Olsson: "Skräckblandat"

Adam Karlsson från Örebro är mannen bakom Rickard Olssons uppskattade Vasaloppsändningar i tv.

TV-kändisen Rickard Olsson har åkt Vasaloppet och sänt live från start till mål – i nio mil och ofta långt över tio timmar – sedan 2011.

Men hjältarna bakom kameran har förblivit anonyma. Sedan 2014 heter en av dem Adam Karlsson – och kommer från Närkes Kil.

Efter att teamet, som också består av Carl Magnusson från Lerdala, strax efter 19-tiden på söndagskvällen ännu en gång med mycket möda och stort besvär klarat det klassiska loppet och tagit sig i mål i Mora fick NA tag i Karlsson som berättade om känslan efteråt.

– Just nu är man lite lätt mör (skratt). Om man tänker "aldrig igen"? Nja, det är lite blandade känslor. Just nu är man rätt nöjd med att ligga i soffan. Men absolut, vi kommer göra det igen. Det är en skräckblandad förtjusning när man förbereder sig för sånt här, säger Karlsson.

Karlsson var länge en av Sveriges mest lovande skidorienterare, tog junior-VM-guld i stafett, och silver individuellt 2011, och debuterade i senior-EM året därpå. Men när seniorkarriären inte riktigt tog fart valde han 2014 att lägga ned elitsatsningen.

Efter att ha jobbat med tv-projekt inom orientering och skidorientering blev han kontaktad av SVT-produktionen, och nu är han en given del av Olssons uppskattade succésändningar som går live på webben hela loppet och glimtvis visas i SVT:s ordinarie sändning.

Men det tv-tittarna inte ser så mycket av är det tunga jobb som Karlsson och Magnusson utför. Den här söndagen åkte Magnusson med den 15 kilo tunga kamerautrustningen på ryggen den första halvan, till Evertsberg, medan Karlsson åkte före i spåret med en sändningsutrustning och en sele som gjorde det möjligt att hjälpa till att dra fram Magnusson. Sedan bytte de till andra halvan, och Karlsson fick hänga på sig den tunga tekniken.

– Det är en vanlig steadycam som normala fotografer använder har när de går runt. Det blir ett väldigt begränsat rörelsemönster när man åker med en sådan, och man kan bara ha en stav, berättar Karlsson.

Söndagens mest uppskattade inslag var förmodligen när Rickard Olsson "faceplantade", alltså föll med huvudet före ned i snön. En sekvens som vevades flera gånger i tv.

– Det var ett kul inslag, när han drog i backen (skratt). Annars har det fungerat klockrent tekniskt. VI har tagit oss framåt så gott det har gått hela tiden, träffat mycket folk och det har varit en positiv stämning. Men det var halvslitigt före och tidig motvind, så det var tufft från start.

Är det du eller Rickard som bestämmer farten?

– Det är lite både och. Under en så lång dag har man toppar och dalar i energin. Men vi anpassar oss också mycket till de andra åkarna. Hela grejen är ju att vi ska prata med folk och förmedla känslan från spåren. Därför blir det ofta att vi åker förbi samma personer många gånger, efter vi stannar och pratar.

Vad händer nu?

– Det blir en lång, varm, skön dusch här, och sedan ska jag försöka få i mig lite mat. Sedan blir det fosterställning i sängen (skratt).

Den officiella tiden för Olsson och hans kompanjoner blev 11.08.45.

Hela den drygt elva timmar långa tv-sändningen går att se här (extern länk) , och utvalda höjdpunkter finns här (extern länk) !

Vasaloppsspecial i måndagens NA, papperstidningen, som går att köpa som e-tidning nedan:

Bill Impola om spurtstriden: "Jag var för snäll"

Kristina Roberto om spurtkaoset i damklassen: "Vore mer rättvist med egen damstart"

Joakim Ljunggren klarade sextimmarsgränsen i debuten: "Lättar än Novemberkåsan"