Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ägardirektiv för kommunaltbolag saknades helt

I en genomgång av de kommunala bolagen har det framkommit att ägardirektiv saknas helt för Svartälvstorp förvaltning AB. Det är ett bolag som kommunen äger tillsammans med Spendrups.

Annons

I maj fick kommunförvaltningen i uppdrag av kommunstyrelsen att se över de kommunalt ägda bolagen, stiftelser och förbund för att få en sammanställning. Syftet är att få en ekonomisk helhetsbild.

Ekonomienheten har gått igenom ägardirektiven och bolagsordningarna för de kommunala bolagen. Då upptäcktes att det helt saknas vissa handlingar för Svartälvstorps förvaltnings AB. Några ägardirektiv finns inte.

I fastigheten är Hellefors bryggeri inrymt som drivs av Spendrups.

– Jag är osäker på vad detta innebär rent praktiskt, men formellt är det givetvis bra om direktiven från ägarna finns. Det är svårt för en styrelse att jobba om man inte vet vad man har för mål, säger kommunens fastighetschef Jessica Eriksson.

”Inte något problem”

Jessica Eriksson är ordförande i Svartälvstorp.

– Vi stämmer ju löpande av med kommunledningen om hur vi arbetar, så det har inte varit något problem. Men direktiven ska tas fram.

Kommunen äger 69 procent av aktierna i bolaget och har ett kommunalt borgensåtagande på 68,5 miljoner kronor. Målet är att Spendrups som äger resterande aktier över tid ska ta över hela ägandet. Kommunledningen har fått i uppdrag att verka för att takten i övertagandet ska öka.

I dag sker ett årligt övertagande av ägandet med 4 procent. Med den takten kommer det att ta drygt 17 år innan kommunen lämnat ägandet helt bakom sig.

Borgensåtaganden för nästan 250 miljoner

Totalt har kommunen borgensåtaganden för 248,4 miljoner kronor. Största åtagandet finns i Hällefors bostads AB (helägt kommunalt bolag) med en kommunal borgen på 161,4 miljoner kronor.

Övriga bolag med kommunal borgen är Svartälvstorp förvaltning AB (kommunen äger 69 procent av aktierna) 68,5 miljoner kronor, Grythyttan 56:2 förvaltnings AB (helägt kommunalt bolag) 11 miljoner kronor samt Stiftelsen Formens hus (kommunen äger 33 procent av aktierna) 5,5 miljoner kronor.

Annons