Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ahlberg, Ek, Roswall

Annons

Niklas Roswall och Daniel Ek, två medlemmar i tyvärr insomnade Ranarim har gått samman i ett nytt spännande folkmusikprojekt. Tillsammans med Emma Ahlberg, fiol, bildar de trion ”Ahlberg, Ek, Roswall” – och jag må säga att även om namnet inte hör till de kreativt påhittiga, så är musiken verkligen det.

Här virvlar polskor och schottisar, mestadels från hemlandskapen, Medelpad och Skåne, men också en och annan egen komposition. Genomgående är tydliga barockmarkörer i klang och rytmik där Niklas nyc-kelharpa och Emmas fiol ger en lätt ålderdomlig klang. Men särskilt är det Daniels fina gitarrspel som sätter karaktären. Han använder en 16-strängad så kallad harpgitarr och variationsmöjligheterna tycks oändliga.

Titelspåret ”Vintern” efter spelmannen Ernst Annell i Medelpad är kul. Det var en av de första låtarna som gruppen satte i vintras, men jag gillar särskilt Huldrasviten, en genialisk polskemix, och Niklas egna låt ”Nysnabben”, en rasande snabb polska. Det här är en verkligen lovande debut.

Annons