Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Akademitexter för de allra yngsta

Bodo Bodo Filoo och 16 andra berättelser och verserSvenska Barnboksakademin ochLilla piratförlaget

FRÅN 4 ÅR. Barnboksakademin bildades 1989. En av dem som stod bakom bildandet var den smått legendariska barnbibliotekarien Harriette Söderström. Runt ett jättestort bord samlades man på Skärholmens bibliotek. Antalet stolar var förstås arton. Genom åren har många av våra främsta författare och illustratörer ingått i akademin.

En av akademins uppgifter är att ”främja god barn- och ungdomslitteratur och verka opinionsbildande.”

Nu har 28 nya och gamla medlemmar i Barnboksakademin gett ut en bok tillsammans. ”Bodo, bodo, filoo” är en antologi med 16 berättelser och verser. Boken, som är tänkt för barn i förskoleåldern, utmärks av en stor variation och bred tematik. Det är en bok med hög kvalité rakt igenom.

Jonatan Lindström börjar med att berätta om viktiga händelser under människans utveckling. För 200 miljoner år sedan hände något viktigt då djuren började visa kärlek och föräldrarna på ett bättre sätt tog hand om sina ungar. Redan för 20 000 år sedan kunde människan berätta en historia och 1591 kom den första barnboken. Hans utvecklingsberättelse avslutas med att Barnboksakademin bildas.

Därefter tar Jujja Wieslander och Stina Wirsén vid och berättar i text och bild om Olivia som kan förvandla sig till en häxa och då kan kontrollera både mamma och pappa. En av mina absoluta favoriter är ”Flisan och jag” av Sofia Nordin och Anna Bengtsson. Berättelsen handlar om två tjejer som blir kvar i en möbelaffär efter stängningsdags.