Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åklagare lägger ned utredning om IS-rekrytering

Åklagare Ronnie Jacobsson har i dag, tisdag, beslutat att lägga ned förundersökning mot den 45-åriga man från Örebro som varit misstänkt för rekrytering till terrorism.- Det är inte mer än rätt, säger åklagare Ronnie Jacobsson.

Läs också: Sammanfattning Örebro och IS

Läs också: Uppgifter: Ska ha värvat fyra män till IS

Mannen greps i sitt hem i Vivalla den 1 juni 2015 och han häktades av tingsrätten på sannolika skäl misstänkt den 4 juni för brott mot lagen om offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terrorverksamhet. 

Den 24 juni försattes 45-åringen på fri fot. På tisdagen, 1 september, tog åklagare Ronnie Jacobsson ett beslut att lägga ned förundersökningen.

- Så länge vi inte har något att hålla förhör med honom om så ska han inte leva med en förundersökning riktad mot honom. Det är nog inte mer än rätt på alla sätt och vis att lägga ned förundersökningen när man kommit till vägs ände, säger Ronnie Jacobsson.

Bevisläget är svårt och Ronnie Jacobsson berättar att det varit svårt att få människor att prata i förhören. Han kan inte heller utesluta att 45-åringen faktiskt är oskyldig.

- De som själva rest ned till Syrien är inte så pigga på att prata med polisen om det. Alternativt så har han (45-åringen) inte gjort några som helst rekryteringsåtgärder, det kan vi inte heller utesluta.

Kunde inte förundersökningen ha fortgått?

- Teoretiskt kan den pågå men det är inte mer än rätt att i så fall återuppta förundersökningen om det kommer fram nya uppgifter, säger Ronnie Jacobsson.

När 45-åringen greps i sin bostad 1 juni gick Säkerhetspolisen ut med ett pressmedelande. Kort därefter stod inrikesminister Anders Ygeman (S) i Aktuellts studio och hyllade insatsen.

Med tanke på hur han greps och att Säkerhetspolisen gick ut med pressmedelande och så blir det så här - är det ett misslyckande?

- Misslyckande vet jag inte om det är rätt ord. Det låter som om att man tar det väldigt personligt. Men Säpo ansåg att här hade vi en möjlighet att pröva en ny lagstiftning. Här hade vi ett underlag som räckte för frihetsberövande, säger Ronnie Jacobsson.

- Sen hoppades vi att de ursprungliga misstankarna skulle stärkas genom förhör eller genom beslagen av dator och telefon. Så långt kom vi alltså inte den här gången, fortsätter Ronnie Jacobsson.