Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åklagaren vägrade svara på NA:s frågor då hon just lämnat jobbet: ”Måste kunna svara utanför arbetstid. Ett anmärkningsvärt uttalande”

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Annons

I veckan fick en reporter på NA kritik från en åklagare. Orsaken var att jouråklagaren - som förra helgen ersatte ordinarie åklagare Åsa Hiding - just klivit ut från sin arbetsplats och därmed ansåg att hon inte var i tjänst. När reportern ställde frågor svarade åklagaren ”Lämna mig i fred” och då skrev reportern så i artikeln. Det var heller inte okej, enligt åklagaren. Så frågan är vad samhället kan kräva av en hög statlig tjänsteman som står i hela medias fokus under ett av de mest uppmärksammade mordfallen i Sverige på senare år?

Rättsväsendet är en viktig del av demokratin. Det finns rättsvårdande myndigheter som polis, åklagare och domstolar som är en garanti för att upprätthålla rättssäkerheten i landet. Lika viktig för demokratin är media som har till uppgift att informera medborgarna om vad som händer i olika rättsliga fall. Medias uppgift är att förmedla rättsprocessen på ett så opartiskt sätt. Men vi ska också ifrågasätta och granska såväl processer som myndigheter.

I det här fallet gäller det mordutredningen kring den mördade trebarnsmamman Lena Wesström. Förra veckan gjordes ett genombrott i utredningen. Två personer greps, anhölls och häktades. NA berättade detta i en rad olika publiceringar. Vi gav också åklagare och polis möjlighet att kommentera deras framgång i utredningen. I samband med att den andra personen skulle häktas som skäligen misstänkt för mord befann sig en av våra reportrar vid rättscentrum i Örebro. Han tog kommentarer av domare och advokat men sökte också kommentarer av jouråklagaren Therese E Johansson. När han såg henne komma ut från personalentrén gick han därför fram och började ställa frågor.

För oss inom media är detta ett mycket anmärkningsvärt uttalande.

Det här resulterade senare i ett skarpt mejl till NA från åklagaren där hon ifrågasätter att vår reporter följt efter henne och att han överhuvudtaget ställt frågor till henne. ”Jag var inte i tjänst och det måste ha varit helt uppenbart för dig när jag kom ut från personalentrén”, förklarar åklagaren i ett mejl till reportern. För oss inom media är detta ett mycket anmärkningsvärt uttalande. Det finns flera skäl till det. För det första är en åklagare en offentlig person, avlönad med skattepengar som sitter på ett maktkapital som ytterst få har. För det andra måste en åklagare i sin roll vara beredd på att få frågor från media. Även utanför arbetstid. Sist men inte minst blir uttalandet extra märkligt då det handlar om ett av Sveriges mest uppmärksammade mordfall just nu.

I det här fallet är allmänintresset extremt stort.

När stora händelser sker i samhället ökar allmänintresset, det vill säga att något är så viktigt att allmänheten måste få veta. Det styr till stor del våra beslut att publicera. I det här fallet är allmänintresset extremt stort. Det handlar om det mest omskrivna mordfallet någonsin i Örebro och vi ser hur stort intresset är för varje artikel som skrivs. Det har blivit drygt 130 hittills. Så nog har allmänheten rätt att få veta vad en åklagare tycker. Även om det är lördag eftermiddag och dörren till personalentrén just slagit igen.