Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aktionsgrupp för Tivedsskogen bildad

För att värna att Tivedens skog brukas utan kalhyggen, har en aktionsgrupp bildats. Den första aktiviteten hölls i skogen den 2 januari.

Annons

Tiveden. En av initiativtagarna till gruppen är Lovisa Larsson som bor på Tivedstorp.

– Ofta när man hör om aktionsgrupper handlar det om skrikiga demonstrationer och att man går med plakat. Vi tyckte att man kan visa vad man tycker på flera sätt, säger Lovisa.

Gruppen är löst sammansatt av privatpersoner, föreningar, konstnärer och entreprenörer som har ett gemensamt intresse av att Tivedsskogen inte kalhuggs.

Upprinnelsen till aktionsgruppen är den femårsplan, som områdets störste skogsägare Sveaskog presenterat på nätet. I den är en mängd områden runtom i Tiveden markerade för planerad avverkning, i olika omfattning.

– Säkert halva skogen kommer avverkas, och det bara inom fem år. Ingen avverkning har påbörjats ännu, men vi tycker att det är viktigt att vi visar vad vi tycker redan nu. Om skogen avverkas kommer den inte tillbaka, iallafall inte under vår livstid, säger Lovisa.

Gruppen behövde ett eget forum och snart startades en grupp på Facebook. Inom kort hade den över 100 medlemmar. På facebooksidan beskrivs ett kalhyggesfritt skogsbruk som att skogen alltid får vara skog: inga kalhyggen, inga risiga, svårframkomliga ungskogar eller granplantager. Detta främjar både biologisk mångfald och mänsklig vistelse i skogen. Det är en ekonomisk vinst för skogsägarna på lång sikt, det främjar turistnäringen i området och de som bor i skogen får större utbyte av miljön.

Gruppen diskuterar och delar bilder och länkar. Här ska också gruppens kommande aktiviteter presenteras.

Den 2 januari arrangerade aktionsgruppen sin första aktivitet - en upplevelsedag vid Kyrkstigen mellan Sannerud och Tivedstorp. Platsen är markerad för avverkning.

– Det är en helt vanlig blandskog, men med fördelen att den är lättillgänglig för alla. Vi lekte, grillade och diskuterade skogsfrågor, berättade Lovisa.

I området har gruppen fått hjälp av Skydda Skogens klättergrupp att sätta upp en banderoll med budskapet: I en skog utan kalhyggen får alla plats.