Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aktivister kan dömas för hönsstöld

Åtta hönor försvann från Stjernsunds gård i Askersund förra sommaren. I morgon startar rättegången där fem djurrättsaktivister åtalas för stöld.

Annons

Askersund. Det var i augusti förra året som djurrättsaktivisterna från organisationen Tomma burar slog till. De tog sig in i hönsstallet på Stjernsunds gård och tog med sig åtta höns.

- Vi ringde själva polisen efteråt. Vi ingår i en civil olydnads tradition där man är öppen med vad man gör, säger aktivisten Martin Smedjeback.

Han är en av fem personer som nu står åtalad för stöld.

– Vi erkänner att vi var där, men vi vill inte erkänna att det är ett brott, säger Martin Smedjeback.

Att aktivisterna valde ut Stjernsunds gård var en slump. Syftet med deras agerande var att protestera mot systemet med djuruppfödningen för matproduktion.

Martin Smedjeback är nöjd över att det blir en rättegång.

– Djur betraktas som egendom och i vissas ögon är vi vanliga brottslingar. Då är rättegången en chans för oss att få uttrycka vad vi tänker och försvara våra handlingar, säger han.

Mikael Gilbertsson, ägare på Stjernsunds gård, är kallad som vittne. Han tycker det är en självklarhet att aktivisterna ska ställas inför rätta.

– Om jag stjäl katten eller hunden från någon så är det inte så populärt heller, säger han.

Rättsgången rör också ett åtal mot fyra aktivister för grisstöld i Västmanland. I det fallet är inte Martin Smedjeback åtalad.