Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aktivister tog höns – lämnade kakor

Natten till fredag bröt djurrättsaktivister sig in på Stjernsunds gård och tog höns. När de var klara ringde de polisen. Kvar lämnade de ett brev och en kakburk efter sig.

Bakom aktionen står organisationen Tomma burar. De har dokumenterat hela händelsen med bilder och text på sin hemsida samt på Facebook. Där berättar de att de tagit åtta hönor, haft skyddskläder, lämnat brev och kakburk samt ringt polisen.

Mikael Gilbertsson på Stjernsunds gård utanför Askersund har polisanmält det som hänt. Anmälan är ännu inte rubricerad men polisen har varit på gården för att säkra spår.

Att aktivisterna lämnat ett brev och en kakburk ger han inte mycket för.

– Det är ju ett hån mot oss. Det är fortfarande lika jäkligt. De har gett sig in i mina byggnader. Jag känner mig kränkt, säger Mikael Gilbertsson.

Men det som upptar det mesta av Mikael Gilbertssons tankar är risken för smittspridning bland hönsen.

– De skriver att de haft skyddsdräkter och handskar på sig men det viktigaste är ju skorna. Jag är orolig för de andra djuren, att de kan få någon smitta.

Martin Smedjeback var en av dem som var på Stjernsunds gård i natt.

– Vi vill utmana de förställningar vi har kring djur och att vi behandlar dem som egendom, säger Martin Smedjeback till NA.

Varför är ni öppna med vad ni gjort och vilka ni är?

– Det är väldigt viktigt för oss. Det ingår i civil olydnadstradition att man är öppen och tar ansvar för sina handlingar.

Brev och kakburk – varför?

– Det ingår i det konceptet med öppenhet och ickevåld. Vi anser inte att bönderna är fiender eller motståndare. Många har felaktiga föreställningar om djurrättsaktivister och genom det brevet vill vi ge vår syn. Kakorna är för att visa att vi har vänliga avsikter.

Efter aktionen ringde de polisen och Lars Hjärtsjö vid lokalpolisområde Hallsberg bekräftar att ett samtal inkommit under natten.

– Ja, det har kommit in ett samtal med uppgifter om att någon tagit höns, säger Lars Hjärtsjö.

Martin Smedjeback säger att han är beredd på att lagföras.

– Att frita höns borde inte vara något brott för det minskar lidande. Men om polisen tycker att det borde tas upp i en rättegång så är vi beredda att försvara det vi står för, säger Martin Smedjeback.

På Stjernsunds gård finns tusentals höns. Aktivistorganisationen skriver att de tagit åtta av dem. Att släppa ut alla höns var inget alternativ – för hönsen hade inte klarat sig särskilt bra – säger Martin Smedjeback.

– Vi hade två flyttkartonger och vi har kollat med veterinär att fyra stycken i varje är okej. Mer kunde vi inte ta, de skulle inte få plats helt enkelt, förklarar Martin Smedjeback.

Hönsen ska nu vara på en gård som organisationen kallar "kärleksfull".

Mikael Gilbertsson vet inte hur många djur som stulits. Den enda uppgift han har är den som aktivisterna själva uppgett, det vill säga åtta stycken.

– Vi gör allt för att våra djur ska ha det bra. Det finns inga burar här. De går fritt inomhus och vi har även ekologiska höns som går utomhus, säger Mikael Gilbertsson.