Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Akut smörbrist i Sverige

Den senaste veckan har akut smörbrist uppstått i Sverige. Hyllorna gapar tomma i många livsmedelsbutiker. Läget är unikt, inte sedan 1970-talet har vi haft någon liknande brist.Två motstridiga tendenser ligger bakom smörbristen.

– Vi har haft minskande mjölkproduktion under lång tid, säger Lennart Holmström, marknadsanalytiker på mejeriernas branschorganisation Svensk Mjölk. De senaste 20 åren har produktionen minskat med 15 procent.

– Samtidigt har konsumtionen totalt sett varit oförändrad. Men de senaste åren har konsumtionen av feta produkter ökat, smör, grädde, bregott och fet yoghurt. Nu räcker inte grädden till för att producera den mängd smör som konsumenterna efterfrågar.

Något som ytterligare förstärkt smörbristen är att mejerierna i denna bristsituation prioriterat produktion av flytande feta produkter som har högre vinstmarginaler än smör.

Inför julen de två senaste åren har det kommit varningssignaler om smörbrist, men det har kunnat undvikas.

– Vad som är oroande nu är att smörbristen kommer så tidigt på hösten, säger Lennart Holmström.

Fortsatt brist

Produktionen kommer att minska efter hand då ju korna mjölkar mindre under vinterhalvåret. Det tyder på att obalanserna blivit större och riskerna för en fortsatt brist ökat.

Per Johansson är stor mjölkproducent på Aspa gård i Sydnärke. Han investerade i en ny lagård som fördubblade produktionen 2008. Nio personer arbetar på gården, som har 300 kor.

Problemet är att det finns för få av hans sort.

Produktionen minskar

– Mjölkproduktionen minskar i hela landet, säger han. Men i Örebro län har vi tappat dubbelt så mycket produktion som övriga riket de senaste tio åren. Det har blivit en negativ spiral där många mjölkbönder slutat och få byggt ut. Det finns bara drygt 100 mjölkbönder i länet.

Därför inleds nu en kampanj, ”MjölkgreppeT” för att vända trenden. Länsstyrelsen och LRF finansierar projektet som kommer att pågå i två år. Syftet är att förmå dagens mjölkbönder att fortsätta sin verksamhet och investera, och locka nya till näringen.

– Bristsituationen är ett argument att satsa på mjölkproduktion, tycker Per Johansson. Det är en naturlig del i att hålla landskapet öppet och så skapar vi sysselsättning. På senaste tiden har lönsamheten varit hyfsad, även om vi fick en prissänkning med 15 öre nyligen.

Tvingas importera

Om inte den inhemska produktionen räcker finns möjlighet att importera smör. Sverige har redan i dag en nettoimport av smör men den kan ökas eftersom länder som Tyskland, Finland och Danmark har överskott, säger Lennart Holmström.

Smörig fakta

I Sverige fanns i fjol 5 467 mjölkbönder varav endast ett drygt 100-tal i Örebro län.

Antalet mjölkkor i landet uppgår till 348 000 som i snitt ger 8 329 kilo mjölk/år.

I fjol producerades nästa en miljon ton konsumtionsmjölk, 263 000 ton (fil och yoghurt), 110 000 ton grädde, 103 000 ton ost, 49 000 ton mjölkpulver och 18 596 ton smör.

Sverige exporterade 4 670 ton smör i fjol och importerade 6 970 ton.