Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Alarmerande utveckling i Ungern”

Annons

Europaminister Birgitta Ohlsson beskrev utvecklingen i Ungern som den mest alarmerande i Europa, när hon talade på Utrikespolitiska föreningen i Örebro i veckan.

Regeringspartiet i Ungern driver igenom konstitutionella förändringar för att stärka sin egen makt. Det är illa nog.

Men det finns också andra skrämmande tendenser. Amiral Miklos Horthy, mannen som förde Ungern in i den nazistiska maktsfären, återupprättas med gatunamn och statyer. Det har väckts förslag i det ungerska parlamentet att judar ska registreras. En av grundarna till regeringspartiet Fidesz – och kompis med premiärministern – beskrev romer som icke mänskliga i en artikel. Just att definiera bort det mänskliga brukar vara ett viktigt steg i processen mot folkmord.

Ungern är EU-medlem. För att vara medlem i EU krävs att landet uppfyller vissa kriterier när det gäller demokrati och skydd för minoriteter. Hade Ungern släppts in som medlem i dag? Nja, det är nog tveksamt.

Men EU:s problem ser ut så här: Så länge ett land är kandidatland, kan EU trycka på för reformer. Då handlar det inte bara om demokrati, utan också om att landet exempelvis ska ha en administration som klarar av att tillämpa EU:s lagstiftning. Men när landet väl är inne i EU, så försvinner påtryckningarna. EU kan stå som en auktoritär lärare och peka med hela handen mot dem som busar utanför EU, men busarna innanför EU får vara i fred.

Nu finns det också regler i EU:s fördrag som säger att medlemsländerna kan vidta åtgärder mot ett land som hotar de demokratiska fri- och rättigheterna. De bestämmelserna finns i artikel sju.

Men vad säger Moderaterna?

Regeringspartiet Fidesz i Ungern sitter i samma partigrupp som Moderaterna i EU-parlamentet. Om inte annat borde svenska moderater oroas över att sverigedemokraten Erik Almqvist (Ja just det, järnrörs-Erik, om man säger så) gillar utvecklingen i Ungern.

Men Birgitta Ohlsson pekar i varje fall på en väg framåt.

– Det första vi måste göra med de muskler vi har i dag är att få fram årliga tuffa granskningar av mänskliga fri och rättigheter.

– Sedan är det ingen hemlighet att vi folkpartister vill som liberaler ute i Europa, att vi ska få fram ett sanktionssystem. I Europaparlamentet just nu har man lyft frågan om att inleda ett artikel sju-förfarande mot Ungern. Och det är jag inte heller främmande för.

– Men frågan om mänskliga rättigheter i EU är större än Ungern. Det är viktigt att betona att även om fallet Ungern kommer att lösas, så har vi andra problem. Därför måste vi få ett robust system för att bli tuffare mot dem som inte lever som de lär.

Moderaterna är inte lika tydliga. Så är det Carl Bildt eller Birgitta Ohlsson som bestämmer politiken gentemot Ungern?

– Jag har fått hela regeringen att vara för att vi ska ha årliga granskningar av mänskliga fri- och rättigheter. Det är den fråga som är uppe just nu, svarar Birgitta Ohlsson.

– Sedan vill vi i Folkpartiet gå mycket längre. Där skiljer vi oss från de konservativa.