Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ålder är mer än en siffra när coronaviruset härjar

 
Coronaviruset i Örebro län
Visa alla artiklar

I coronatider är det dags att slänga det hyllade begreppet ”ålder är bara en siffra” över bord. När en smitta som i sitt värsta scenarium kan vara dödlig breder ut sig är det bara biologisk ålder som gäller. Från 70 plus tillhör du enligt Folkhälsomyndigheten en riskgrupp. Spelar ingen roll om du på senaste läkarundersökningen kunde visa upp testvärden som en 50-åring. Du tillhör i alla fall en riskgrupp.

Man kan ta det positivt och se det som en väckarklocka om vad som egentligen gäller när det blir skarpt läge. Problemet är att samhället flyttat fram pensionsåldern och att förslag om att jobba långt efter 70-årsdagen redan hörts. Allt fler förväntas leva 100 år. Det känns som samhället ger helt motstridiga budskap. Jag har ändå börjat luta åt att det är Folkhälsomyndigheten som har mest rätt. Vi behöver ha större respekt för kroppens fysiska begränsningar. Kanske borde politikerna göra halt och låta bli att flytta fram pensionsåldern ännu mer. Kanske är det dags nu att skruva ner förväntningarna på sjuttioåringarnas arbetskapacitet? Det kommer ha konsekvenser för samhällsekonomin men vad är viktigast?

Månne Folkhälsomyndigheten läst vad Selma Lagerlöf skrev när hon fyllt 70? ”Kroppen är förändrad. Den är inte svag eller dålig, det märks inte utanpå, men den är skör. Vi äro som gamla porslinspjeser, om vi stå i fred på vår hylla, så kunna vi hålla aldrig så länge, men om något tillstöter, så kunna vi gå i kras hur lätt som helst.”

”Lätt förvirrad 70 plus”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel