Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ålder avgör inte vem som får vård

Artikel 35 av 36
Corona: Sjukvården
Visa alla artiklar

Svar

... till insändaren ”Dömd till döden av läkarkåren”, NA 15 juni.

Tack för du tar upp en fråga som många just nu diskuterar och beskriver en oro för.

När det gäller vem som har rätt till sjukhusvård så är vårt svar att den som har behov och nytta av sjukhusvård skall erbjudas den möjligheten. Det innebär att den vård som erbjuds skall vara till gagn för personen som är sjuk och inte medföra skada. Det finns människor som är så sjuka eller sköra i sitt grundtillstånd att de inte skulle klara av exempelvis intensivvård eller andra sjukvårdande insatser som sker på sjukhus. Enbart ålder skall aldrig vara grund för denna bedömning.

Det innebär också att en person som klarar av vård på sjukhusavdelning men kan vara för skör för att kunna tillgodogöra sig IVA-vård. Det här är svåra individuella bedömningar som görs av läkare och sker i dialog med den som är sjuk, eller med dennes anhöriga om den som är sjuk inte kan tala för sig själv. När sjukhusvård inte är aktuellt, oavsett orsak, erbjuds alltid andra alternativ. Regionen har under pandemin stärkt den sjukvård som bedrivas i hemmet genom att erbjuda fler hembesök både av läkare ifrån länets vårdcentraler och ifrån mobila team. Dessa samarbetar nära med kommunens sjuksköterskor.

Inför pandemin fanns en stor oro både nationellt och i vår region att så många människor skulle insjukna samtidigt att sjukhusplatserna inte skulle räcka till. I ett sådant läge behöver det göras en prioritering av sjukvården, men inte heller i ett sådant läge är det åldern som skall avgöra vem som får sjukhusvård eller inte. Som tur är har inte Region Örebro län hamnat i det scenariot vi fasade för. Sjukvården för de med Covid-19 har hela tiden haft en överkapacitet och det har funnits beredskap för att öppna både fler vårdplatser och IVA-platser om det skulle behövas.

Det här är svåra frågor och det är bra att det nu förekommer en offentlig debatt. Däremot är bilden att äldre prioriteras bort enligt vår mening inte sann utan förtjänar en mer nyanserad bild.

Lena Adolfsson

biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör

Madelene Andersson

distriktsläkare, medicinsk rådgivare välfärd och folkhälsa

Helena Walfridsson

överläkare och ordförande i Region Örebro läns etikgrupp

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel