Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ålderstiget Lions viker ner julmarknaden: "Vi måste tyvärr börja välja bort en del saker"

Lokala Lions club är troligen den aktör som ordnar allra mest trivsel och underhållning för allmänheten i Hallsberg. Men påfyllningen av krafter är skral, orken sinar och nu tvingas klubben välja bort julmarknaden.

På fredag 4 oktober arrangerar Lions sin traditionella höstmarknad i centrala Hallsberg. Passa på att gå dit och roa dig, för som det ser ut nu blir det ingen mer marknad i år.

– Nej, så är det. Vi vill verkligen att det ska hända saker i Hallsberg, och vi vill att Lions ska synas som den godhjärtade organisation vi är - men vi förmår inte hålla i allt längre, säger Per-Åke Öster, en av eldsjälarna i klubben.

Antalet medlemmar i Lions Hallsberg har sjunkit. I dag återstår 17 personer, och alla är inte fräscha nog att jobba, som Per-Åke säger. Ändå håller klubben fortfarande i en rad arrangemang.

– Jag har pratat en del med näringslivschefen Magnus Larsson om inte kommunen kan tänka sig att ta över julmarknaden, eller försöka hitta en annan aktör. Men det har inte hänt något, säger Per-Åke.

Lions julmarknad har precis som höstmarknaden en lång tradition, och har ordnats årligen den första advent. Hallsbergs församling har på senare medverkat till viss del, men det är Lions som hållit i trådarna.

– Vi från Lions kan gärna finnas kvar som mentorer om någon annan förening kan tänka sig att ta arrangemanget. En del utrustning har vi ju också, som bodar för lotteri och korvförsäljning.

På senare år har julmarknaden varit på Stortorget. Personligen tycker Per-Åke att arrangemanget kändes mer gemytligt när de höll till i Bergsparken, utanför Cityhuset. Där brukar det även vara lite hantverksmarknad, och folk gillar att samlas där, menar han.

– Folk i Hallsberg kan vara lite svårflirtade att locka ut, och julmarknaden kanske inte har varit så mycket att hänga i granen. Men det känns ändå tråkigt att behöva släppa den.

Lions behöver nu lägga sin energi på de övriga arrangemangen de fixar med. Förutom höstmarknaden håller de i Hallsbergs luciafirande och Valborgsfesten. De ordnar också barnfestival på norr, teckningstävling för unga och sponsrar kommunens sommarkollo. För att nämna några saker.