Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldre positiva till vårdalternativ

Replik

Martha Wicklund, kommunalråd för Vänsterpartiet i Örebro vill avskaffa privat driven omsorg i kommunen (NA den 9 augusti).

Wicklund menar att den försämrar omsorgen. Det går tvärtemot vad vi vet från både forskning och erfarenhet.

Företag och idéburna organisationer utgör för närvarande omkring 20 procent av äldreomsorgen. Vårdföretagarna representerar en stor del av dessa. Våra medlemsföretag har kollektivavtal och är viktiga samarbetspartners till kommunen. Nationella undersökningar visar att äldre är nöjda med personalens omhändertagande såväl i privat som offentlig omsorg.

I Socialstyrelsens kvalitetsmätning, enhetsundersökningen, har privata aktörer bättre resultat. Såväl inom hemtjänst som äldreboende.

Att det finns alternativ till kommunal omsorg bidrar till utveckling genom nya arbetssätt och ökat inflytande för äldre. Vi vet från forskning att äldre blir mer nöjda med sin hemtjänst när de får välja vem som får kliva innanför dörren och hjälpa dem med omsorg och städning. Möjligheten att välja och inte minst välja bort bidrar till förbättrad kvalitet. Det gör att alla aktörer måste stå på tå och vässa sin verksamhet för att tillhandahålla en omsorg som de äldre och deras anhöriga uppskattar. Annars riskerar de att få lägga ner sin verksamhet. Utan möjlighet att själv välja premieras inte äldreomsorg som sätter en guldkant på tillvaron för de äldre eller på annat sätt utmärker sig för en omsorg av god kvalitet.

Vi strävar alla efter samma sak: att säkerställa att äldre får en god och värdig tillvaro.

Privata alternativ innebär också en möjlighet för medarbetare i äldreomsorgen att välja och välja bort arbetsgivare. Den nationella arbetsmiljöundersökningen Jobbhälsoindex visar att medarbetare i privat driven omsorg är mer nöjda i flera hänseenden: de har i högre grad tilltro till högsta ledningens förmåga att leda och utveckla verksamheten, de upplever i högre grad att de hinner med arbetsuppgifterna och att lönen i står i proportion till insatsen.

Privat driven äldreomsorg och dess medarbetare är en del av välfärdens vardag och en samarbetspartner till kommunerna. Vi strävar alla efter samma sak: att säkerställa att äldre får en god och värdig tillvaro. Det finns givetvis mycket som kan göras för att den ska bli ännu bättre – men det gör vi bäst om vi krokar arm, inte genom att orättmätigt peka ut delar av äldreomsorgen som sämre.

Anna Bergendal

näringspolitisk expert äldreomsorg

Vårdföretagarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel