Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldreboenden inte skyddade mot corona

 
Corona: Sjukvården
Visa alla artiklar

Nu ökar antalet äldre snabbt bland de döda i Coronavirus i Sverige. Trots att de flesta äldreboenden sedan flera veckor stängts för besökare kommer nu allt fler rapporter om smittade boende. Hur kommer det sig och vad kan man göra åt det om man nu som myndigheterna trumpetar ut vill värna de allra mest utsatta i vårt samhälle?

En artikel i SvD den 26 mars berättar om borgmästaren i den italienska byn Vó Eugeano som bara två dagar efter det första dödsfallet (det första kända i Europa) satte hela byn i karantän och testade alla invånare för det nya viruset. Resultatet av det gav ny kunskap om att de flesta smittade inte har symtom men likväl bär på jämförbara nivåer av viruset i luftvägarna som de med symtom och därför är potentiella smittspridare. Redan den 18 mars visade 19-nyheterna på TV4 en intervju med en professor Andrea Crisanti som studerat förhållandena i byn Vó Eugeano. Genom tester identifierades alla smittade och samtliga, inklusive de som inte visade symtom, sattes i karantän. På detta sätt lyckades man helt häva virusutbrottet i byn på bara ett par veckor.

Världshälsoorganisationen har nu ändrat sina rekommendationer och menar att man bör genomföra omfattande tester för att även identifiera symtomfria som sprider smitta. Detta tycks andra länder lyssna till medan Sverige går sin egen väg. I exempelvis Tyskland testas nu enligt Dagens eko en halv miljon människor i veckan. Sydkorea verkar också varit framgångsrika med att kraftigt begränsa smittan genom omfattande tester. Vid Folkhälsomyndighetens presskonferens kl 14 den 25 mars frågade en tysk journalist, som dagen innan ställt samma fråga men utan att ha fått tillfredställande svar, hur ser Sverige på det faktum att även smittade utan symtom sprider smitta i samhället. I svaret på frågan framkom att Folkhälsomyndigheten är medvetna om att denna smitta förekommer men att man inte jobbar för att stoppa smittan helt och hållet utan har ”valt att fokusera på de som har symtom” och jobbar enbart med att göra det som man anser vara nödvändigt ”för att hålla nere puckeln på kurvan” och därmed anpassa vårdbehovet till kapaciteten i sjukvården. ”Flockimmunitet” var för någon vecka sedan något som ansågs önskvärt att uppnå i en situation utan vaccin.

Medvetenheten om att man kan sprida smitta utan symtom verkar inte finnas överhuvudtaget ...

Man bortser alltså från konsekvenserna av att många smittade utan symtom skulle kunna sprida viruset helt under radarn i samhället. Implikationerna av denna hållning skulle därmed kunna vara att smittan nu sprids närmast okontrollerat i landet och att vare sig sjukvården eller äldreomsorgen kommer att gå fria från smitta. Istället väljer man att låta det vara upp till personalen i dessa kritiska verksamheter att själva avgöra om de bär på smitta eller ej genom att vädja till dem att vara hemma från arbetet om de har symtom. Vilka symtom man ska leta efter har dessutom varierat under de senaste veckorna. Har man inga symtom ska man gå till arbetet. Detta var också budskapet till de som kom hem från sportlovet i Italien och deras anhöriga. Medvetenheten om att man kan sprida smitta utan symtom verkar inte finnas överhuvudtaget och tilliten till centrala myndigheternas rekommendationer att endast stanna hemma vid symtom verkar vara det som regioner och kommuner tagit fasta på. Uttolkningen av detta verkar dessutom variera från arbetsställe till arbetsställe och från individ till individ.

Med den kunskap och erfarenhet som finns från andra länder borde det vara en självklarhet att personalen i de situationerna nu bär munskydd samt att man testar alla anställda på landets äldreboenden

Andelen smittade och döda i de äldre åldersgrupperna i Sverige stiger nu. Det kommer också fler rapporter om att de boende på landets äldreboenden har smittats trots att det varit besöksförbud de senaste veckorna. Den kvarvarande källan till smitta är då de anställda som ofta arbetar nära de boende i situationer med personlig omvårdnad. Med den kunskap och erfarenhet som finns från andra länder borde det vara en självklarhet att personalen i de situationerna nu bär munskydd samt att man testar alla anställda på landets äldreboenden. Det saknas inte ekonomiska resurser för sådana tester. Massiva donationer har även gjorts av privata stiftelser (exempelvis 50 miljoner från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse) specifikt för detta syfte den senaste tiden utan att de kommit medborgarna tillgodo. Enligt uppgift finns det också laboratoriekapacitet. Det som verkar saknas är efterfrågan på tester från regionerna samt rekommendationer från centrala myndigheter om att tester bör ske. Om detta är skillnaden mellan liv och död för våra äldre – genomför detta omgående!

Anders Bergeskog

nationalekonom och fristående skribent

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel