Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldrefokus på politikerdebatt

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Trygghetsboenden, äldrecentraler och mer personal i äldreomsorgen. Det var bara några av de åtgärder som Noras politiker sa sig vilja satsa på under den politikerutfrågning som Sveriges Pensionärsförbund (SPF) bjöd in till i Nora i måndags.

”Vad vill ni göra politiskt i Nora för att det ska bli så bra som möjligt för den här generationen, seniorerna?”. Med de orden inledde moderator Börje Gustafsson, styrelseledamot i SPF Örebrodistriktet, diskussionerna i församlingshemmet.

Boendefrågan rankas högt bland politikerna som alla är överens om att det behövs fler boenden och även fler boendeformer att välja på för de äldre i Nora.

– Man ska ha möjlighet att bo på ett seniorboende, både i stan och i byarna runt omkring, slog Marita Simpson (C) fast.

Politikerna är även överens om att de äldre ska få större möjlighet att själv påverka sina liv. Skiljelinjen handlade om det innebär att införa LOV (lagen om valfrihet) eller om det kan betyda något annat.

– Valfrihet handlar inte om vilket företag som kommer och gör en såromläggning, valfrihet är att själv kunna välja vilka tjänster som ska utföras, säger Camilla Andersson Larsson (V).

Moderaterna håller inte med.

– Vi vill införa LOV så att man kan välja den omsorg som passar en bäst, säger Tom Rymoen (M).

Först när en fråga som bestäms på riksnivå togs upp hettade det till i församlingshemmet. SPF:s valmanifest slog fast att skatt på pension och inkomst från arbete ska vara lika, vilket engagerade både publik och politiker.

Marita Simpson (C) förklarade att jobbskatteavdragen är anledningen till att pensionen beskattas högre än lönen. Det har enligt henne bidragit till att Sverige haft en stabil ekonomi trots finanskrisen.

– Det är spännande att Alliansen tycker att pensionärerna ska betala priset för att vi lever i en orolig tid, replikerade Monika Aune (MP).

När publiken sedan fick ordet blev det svårt att hinna med alla frågor.

– Nu har ni alla sagt att ni vill ha äldreboenden på landet, jag undrar när ni sätter spaden i marken, inledde en kvinna från Järnboås.

Men i slutändan var de flesta överens om att mycket redan var välkänt.

– Det är viktigt att vi har den här debatten. Egentligen var det inget nytt som sades, men det beror kanske på att jag är rätt informerad, säger Jan William-Olsson.

Siv Hansen håller med:

– Det är ett bra initiativ och det var en bra diskussion. Det mesta hade jag hört förut, men det är en förmån att få ett ansikte på politikerna så att man vet vem som representerar ett parti.

SPF: Inför valet 2014

Under augusti månad turnernar Sveriges Pensionärsförbund (SPF) Örebrodistriktet runt i länet med sitt valmanifest där de egna medlemmarnas tio viktigaste valfrågor punktas upp.

Valmanifestet användes som underlag för utfrågningen där Solveig Oscarsson (S), Marita Simpson (C), John Sundell (KD), Rutger Ahlbeck (NP), Camilla Andersson Larsson (V), Monika Aune (MP), Birgitta Borg (FP) och Tom Rymoen (M) deltog.

I Nora deltog SPF:s lokala organisation SPF Club Skoga i arrangerandet av politikerutfrågningen.