Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldrefrågor gavs utrymme i politikerutfrågning

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Lindesbergs politiker visade sig vara långt ifrån överens om alla de äldrefrågor som togs upp under debatten som Sveriges Pensionärsförbund (SPF) arrangerade i torsdags. Främst var det lagen om valfrihet (LOV) som delade partierna.

Under torsdagseftermiddagen bjöd SPF in till den sista politikerdiskussionen i norra länet. Under augusti månad har de turnerat Örebro län runt med sitt valmanifest, bestående av deras tio viktigaste äldrefrågor, och bjudit in de lokala politikerna till diskussion inför höstens val.

Flera frågor diskuterades men det som fick mest fokus på debatten i Lindesberg var den så kallade pensionärsskatten, LOV och omsorgen om de äldre, såväl på äldreboenden och inom hemtjänst som i form av förebyggande vård och särskilda pensionärsvårdcentraler.

Sven-Erik Larsson (M) slog ett slag för LOV och menade att det bland annat hade inneburit bättre kontinuitet på personalen för de som har hemtjänst.

Men han fick mothugg från Vänsterpartiet.

– Verklig valfrihet är att den vårdbehövande tillsammans med en undersköterska bestämmer vilken hjälp man vill ha i dag, inte vilket bolag man vill ha hjälpen ifrån, sa Ulf Axelsson (V).

När politikerna fick ta ställning på SPF:s linje att skatt på pension och skatt på inkomst från arbete ska vara lika, tände även publiken till och applåderade SD:s representant:

– Vi vill avskaffa pensionärskatten helt, sa Per Söderlund (SD).

Men påmindes genast av moderatorn om att hans eget parti varit med och röstat för de skatteförändringar som bidragit till att skatten på pension i dag är högre än den på lön.

Hlödur Bjarnason (KD) valde att gå emot sin egen partiledare.

– Göran Hägglund säger att det inte finns utrymme för några förändringar i nästa period men jag håller inte med. Vi måste ta första steget och täppa till det här gapet som är orättvist i allra högsta grad.

Något som kommunalråd Anders Ceder (S), som satt i publiken, tog fasta vid.

– Det är glädjande att samtliga, mer eller mindre, av de allianspolitiker som medverkar här i dag vänder sig emot skatten gentemot pensionärer. Jag hoppas att ni kommer att ta med er den frågan och strida uppåt inom era respektive partier.

Ett konkret löfte utdelades i slutet av debatten efter det att en moderat, Ulf Grell ordförande i SPF Örebrodistriktet, uttalat en öppen vädjan om att alla kommuner ska sluta använda ordet brukare om människor som befinner sig inom äldreomsorgen.

– Som ordförande i det kommunala Pensionärsrådet så lovar jag att vi vid nästa möte tar bort ordet brukare, avslutade därmed Irja Gustavsson (S) debatten.

Ett löfte som bemöttes av applåder från publiken.

SPF:s politikerdiskussion

På Sveriges Pensionärsförbunds politikerdebatt deltog representanter från åtta av de partier som ställer upp i kommunvalet i höst: Irja Gustavsson (S), Marita Haraldson (MP), Ulf Axelsson (V), Christina Pettersson (C), Sven-Erik Larsson (M), Hlödur Bjarnason (KD), Per Carlström (FP) och Per Söderlund (SD).

SPF:s eget valmanifest, med de tio viktigaste frågorna för förbundet, låg till grund för utfrågningen.