Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldreomsorgsplan klubbades

Medborgarförslag och motioner upptog de flesta punkter när fullmäktige sammanträdde i måndags. Men kommunen fick även en äldreomsorgsplan och en chefspolicy att hålla sig till.

Kommunens första äldreomsorgsplan ligger nu klar efter ett långt och tålmodigt förberedelsearbete.

–  Vi har haft en hög ambition med planen som är ett väl förankrat förslag, påpekade Siv Ahlstrand (S).

Tidsaspekten på genomförandet av planen har dock, på grund av landets ekonomiska läge, fått ändrats till en tidsperiod mellan 2010-2016.

– Allt ska verkställas under den tiden, men under rådande omständigheter kan vi inte säga exakt när för de olika avsnitten, konstaterade Ahlstrand.

Calill Ohlson (M) tyckte planen var intressant läsning:

– Här kan man verkligen se hur den borgerliga regeringens nationella mål av äldrepolitiken nu även måste genomsyra kommunernas äldreomsorg, sade Calill som också tyckte att Askersund i jämförelse med andra kommuner låg ljusår efter i arbetet med äldrevården.

Erling Johansson (KD) såg äldreomsorgsplanen som en början på ett utvecklingsarbete som nu ska sättas igång.

– Genomförandet blir en resa där man får prioritera eftersom pengapåsen inte är så stor, menade Erling och därefter klubbades planen igenom som godkänd.

Kommunen fick vid samma sammanträde sin första chefspolicy godkänd. Men Ingrid Fries-Hansson (MP) tyckte att ordet miljökompetens saknades i förslaget och yrkade på att man tog in nåt om miljö i planen. Per Eriksson (S) klev upp i talarstolen och gav svar på hennes yrkande:

– Miljöarbetet är viktigt och det vilar ett stort ansvar hos cheferna att tänka miljö. Dina synpunkter finns med i det som står om vad det krävs av en ledare i Askersund, men det går inte att skriva in alla detaljer i ett sånt här dokument.

Gladast under kvällen var nog i alla fall Gun Forsström (V) som nästan ordagrant fick igenom sin motion att göra Askersund till ett Fairtrade City. Motionen handlade bland annat om att kommunen ska agera som en etisk konsument i sina inköp samt att kommunens alla arbetsplatser ska konsumera rättvisemärkta produkter.

– Jag ser fram emot att få vara med att se när kommunen diplomeras som en Fairtrade stad, sade Gun Forsström.

Motionen fick bifall från flera ledamöter, bland annat Katarina Raneborn (V):

– Det är ett sjukt system att de miljö- eller kravmärkta varorna kostar mest istället för de varor som förstör vår natur när de produceras.

Erling Johansson (KD) fick slutordet i den debatten:

– Det är inget fel på smaken på rättvisemärkt kaffe, för det köper jag.

Man ska så att säga leva som man lär, och det tyckte således hela fullmäktige om Gun Forsströms motion.