Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alexander Bygdén (S): Fler måste kämpa för psykisk hälsa

I Sverige hämtar en tiondel av Sveriges befolkning ut antidepressiv medicin enligt siffror från Socialstyrelsen. En tiondel. Bland kvinnor är det ännu fler och inom vissa grupper är det dramatiskt mycket högre. Speciellt ju äldre människor blir ju fler mår så pass dåligt i själen att de äter antidepressiv medicin. Statistiskt sett har de allra flesta, oavsett om de är medvetna om det eller inte, någon i sin närhet som medicinerar mot psykisk ohälsa.

Antalet sjukskrivningar skjuter i höjden. Majoriteten härrör till psykisk ohälsa. Människor blir utbrända. Många av de som slits ut i förtid är de som bär vår välfärd. Lärare och vårdpersonal.

Upplevd ensamhet leder lätt till utanförskap. Ett utanförskap som förutom konsekvenser på det psykiska måendet skadar tron på samhälle.

I Region Örebro läns utredning Liv och Hälsa ung 2017 uppger mer än hälften av alla unga kvinnor att de lider av psykisk ohälsa.

Statens kommuner och regioner, SKR, berättar i sin presentation av underlaget Kraftsamling för psykisk hälsa, upptakt 2020 att den upplevda ensamheten ökar.

Detta trots att fler och fler svenskar enligt rapporten Svenskarna och internet gått med i olika sociala medier. Upplevd ensamhet leder lätt till utanförskap. Ett utanförskap som förutom konsekvenser på det psykiska måendet skadar tron på samhälle.

Vi måste bryta trenden. Även om jag tror att medicinering är av godo, det finns många som vittnar att ett liv utan medicin inte skulle vara möjligt, så vägrar jag att acceptera ett samhälle där så många mår så dåligt. Vi måste skapa ett samhälle där människor mår bättre genom förebyggande insatser och en tydlig medvetandehet om vilka strukturer som påverkar hur vi mår.

Därför hoppas jag att flera partier och politiker väljer att engagera sig i frågan för psykisk hälsa i stället för att fastna i populistiska debatter om allt från vilken skolmat som är godast till hur hårda tag vi ska ta mot elakingarna.

Du som inte är politiker kan också göra mycket. Du kan våga prata om mående med dina medmänniskor.

Ett sätt är att engagera sig i SKR:s Kraftsamling för psykisk hälsa 2020. Ett forum som är öppet för alla och är tänkt att under slutet av nästa år rendera i 10 punkter för hur det offentliga på ett tvärsektoriellt sätt kan förbättra det psykiska måendet både på lokal såväl som regional nivå.

Ett annat sätt är att motionera inom sina partier både på lokal, regional och nationell nivå för att frågan lyfts.

Du som inte är politiker kan också göra mycket. Du kan våga prata om mående med dina medmänniskor. Du kan engagera dig i de många delar av civilsamhället som motverkar ensamhet och psykiskt mående. Till sista kan även du engagera dig politiskt. Jag tänker göra allt detta, jag hoppas det är något jag får dela med dig.

Alexander Bygdén

medlem i Haga Socialdemokratiska förening samt initiativtagare till Facebooksidan Stoppa psykisk ohälsa

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel