Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Älgastenen är ett säkert utflyktsmål

Under dessa ofärdstider är det bästa att vi håller oss på hemmaplan och inte gör några långa resor. Här kommer ett förslag till örebroare på en kortare tur som med fördel kan företas med cykel. Ungefär 1 km norr om Tjusebotorp finns ett naturminne som kallas för Älgastenen. Det är ett flyttblock som inlandsisen lämnade efter sig då iskanten för 10 000 år sedankom att förskjutas norrut. Förutom dessa flyttblock blev resultatet av isens förflyttning långa ryggar av sand och grus som kallas rullstensåsar. Karlslundsåsen i Örebro har blivit en viktig naturlig vattenreningsanläggning.

I våra trakter här i Svealand finns det otaliga flyttblock från den här tiden. Den allra största ansamlingen finns i Skärmarbodabergen norr om Mogetorp. Det speciella med den 12 meter höga Älgastenen är att den hamnade på högkant. De flesta flyttblocken som isen transporterat hit lägger sig naturligt med tyngdpunkten så lågt som möjligt.

Gör en resa i tiden gärna med cykel för att beskåda detta naturminne. Det är lätt att komma till platsen eftersom det går en grusväg alldeles intill stenen. Det är Länsstyrelsen som förvaltar naturreservat och naturminnen. Dessvärre är informationsskylten vid Tjuse för närvarande borttagen för reparation. Det är dock omöjligt att missa stenen om man har hittat den rätta vägen. Ta med fika i ryggsäcken och gör en söndagsutflykt i vårsolen.

”Karl Johan”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel